Egy kis matek: ha 20 másodperc alatt megfejti ezt, akkor önnek 120 feletti az IQ-ja!

Ha belefér a napba egy kis matek, akkor pillantson erre a feladatra, mert az X szerint 120 fölötti IQ kell ahhoz, hogy az ember 20 másodperc alatt megoldja!

2024. augusztus 27., 12:37

Szerző:

Rendszeresen közlünk rejtvényeket itt a 168.hu-n a Szórakozás rovatban, és a tegnapi képes fejtörő és találós kérdés után ma jöjjön egy kis matek!

Hogy megy a matek?

Egy meglehetősen körmönfont matekfeladatot közölt az @IQ120plus nevű X-fiók, azaz azt állítják, hogy az ő feladványaik „gyors” megfejtéséhez 120-as intelligenciahányados kell. Persze mindenkinek mást jelent a gyors, de azért mi úgy lőttük be, hogy valóban nagyon jól megy a logika és a fejszámolás annak, aki az alábbi feladványt 20 perc alatt minden segítség nélkül fejben megoldja. Három megoldott egyenletet tartalmaz a feladvány, az a kérdés, hogy ezek alapján mi a negyedik egyenlet megoldása.

Kellemes számolgatást!

A megfejtést az oldal alján találja

Hogy ne legyen ott a megfejtés közvetlenül a feladvány alatt, töltsük ki itt a helyet egy lazán kapcsolódó érdekességgel. Olyan drogszállítót fogtak ugyanis a rendőrök a minap, akinek valószínűleg nincs 120 fölött az IQ-ja: egy fiatalember betépve vezetett és ráadásul a kocsija is tele volt Magyarországon tiltott szerrel.

police.hu írta meg, hogy nemrég egy drog hatása alatt vezető fiatal akadt a rendőrök horgára. A herendi rendőrség járőrei augusztus 13-án, éjfél után néhány perccel igazoltattak egy autóst. Kezdetben minden rendben ment: a 19 éves sofőr engedelmesen átadta az iratait a rendőröknek. Csakhogy az autójából közben tömény marihuánaszag áradt, amit az egyenruhások is hamar megéreztek.

Ezután drogot keresve átvizsgálták a fiatal sofőr ruháját: a nadrágzsebéből több sodort cigarettát, valamit – egy beszédes piktogrammal ellátott zacskóban – kábítószergyanús növényi törmeléket is találtak. A kábítószer-gyorsteszt megerősítette, hogy a 19 éves sofőr valóban drogot fogyasztott. Végül járművezetés bódult állapotban vétség, valamint kábítószer birtoklása vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki a Veszprémi Rendőrkapitányságon.

Itt a megfejtés

  1. Nos, az első egyenletből kiderül, hogy három A betű értéke 27, tehát egy A betű értéke 9.
  2. A második egyenlet szerint két A betű (azaz 18) plusz B értéke 24: ebből az következik, hogy a B értéke 6.
  3. A harmadik egyenlet szerint ha két B-ből, azaz 12-ből kivonjuk C-t, akkor 10-et kapunk, tehát a C értéke 2.

A műveleti sorrendet nem feledve tehát most már nincs más dolgunk, mint összeszorozni a hatot a kettővel, ez 12, majd ehhez hozzáadni kilencet, így jön ki a megfejtés, ami nem más, mint 21. A legtöbben egyébként ott rontják el ezt a feladatot, hogy a végén először összeadják a kilencet és a hatot, majd ezek összegét szorozzák meg kettővel, és így a harmincas végeredményre jutnak. Ez akkor lenne helyes, ha a negyedik egyenlet úgy nézne ki, hogy (A+B)xC=? A zárójelek nélkül azonban a helyes megfejtés a 21.

(Kiemelt kép: X.com/IQ120plus)