Félperces IQ-teszt: egyetlen gyufát elég áthelyezni, hogy az egyenlet helyes legyen! De melyiket?

Van fél perce egy mini IQ-teszt megfejtésére? Alább találja mai rejtvényünket, jó szórakozást kívánunk hozzá!

2024. augusztus 23., 11:01

Szerző:

Régen volt utoljára gyufás feladványunk a félperces IQ-teszt sorozatban, nézzünk egy újabbat!

Mini IQ-teszt: melyik gyufát kell áthelyezni?

Ha töltött már ki ilyen félperces-egykérdéses IQ-tesztet nálunk, akkor már tudja, milyen játék ez. Alább egy matematikai egyenletet lát, gyufaszálakból kirakva. Ezúttal elég egyetlen szálat áthelyezni valahova máshova hogy az egyenlet igaz legyen, mert természetesen a jelenlegi formájában az 5-6=7 művelet természetesen nem helyes, szóval valamit csinálni kell. De mit? A kérdés tehát egyszerűen ez: melyik gyufaszálat kell áthelyezni, hogy az egyenlet matematikailag helyessé váljon?

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Mint rendesen, most sem tesszük ide a megfejtést közvetlenül a feladvány alá, hogy legyen hely egy kicsit gondolkodni-merengeni. Helykitöltőnek álljon itt egy recept, amihez nem kell a gyufa, hiszen nem kell hozzá begyújtani a sütőt: ez egy sütés nélküli desszert!

A bingó szelet hozzávalói:

• 1 kg szögletes keksz
• 1,2 liter tej
• 1 csomag banánpuding
• 1 csomag vaníliapuding
• 1 csomag karamellapuding
• 12 dkg cukor
• 2 dl tejszín

Főzzük meg külön-külön a pudingokat! 1 pudinghoz 4 dl tej és 40 g cukor szükséges. Egy jénai tál vagy tepsi aljára teszünk 1 sor kekszet. Ráöntjük a banánpudingot. A tetejére teszünk 1 újabb sor kekszet. Erre kerül a karamellpuding. Ismét 1 sor keksz, majd a vaníliapuding. A tetejére keksz kerül.

A sütit a hűtőszekrényben kell pihentetni legalább 4 órán át. Fogyasztás előtt tegyük a legfelső kekszsorra a felvert tejszínt, és vastagon szórjuk meg csokiforgáccsal vagy csokidarával!

Ezt a gyufát kell áthelyezni

Az alábbi ábrán pirossal kerítettük körbe, hogy melyik gyufaszál van rossz helyen. Ha még nem jött rá a megoldásra, ennek a segítségnek a birtokában még gondolkodhat egy sort, hogy vajon akkor így hogyan lehet igazzá tenni az egyenletet.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Ha mégsem, akkor most már tényleg a megfejtés következik.

Itt a megfejtés

Szóval a hetes tetejét alkotó gyufaszálat csak egészen kicsit kell lejjebb vinni...

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

...hogy így a hetesből egy mínusz egy alakuljon ki. 5–6=-1 – nos, ez az egyenlet már helyes matematikailag!

Elképzelhető azonban, hogy ön máshogy oldotta meg a feladványt – ebben az esetben örömmel vesszük, ha beküldi nekünk a megfejtését az info@168.hu címre!

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)