A 100 leggazdagabb magyar vagyona egyre nagyobb részt képvisel a GDP-ből

Szakonyi Péter, a 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerkesztője volt a Business Class vendége a Jazzy rádión.

2024. május 28., 18:31

Szerző:

Szakonyi Péter, a 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerkesztője azt mondja, számos meglepetéssel szolgál az immáron 23. alkalommal megjelenő kiadvány.

Még mindig Mészáros Lőrinc vezeti a listát

Több mint 1400 milliárd forinttal nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona az elmúlt évben. A legvagyonosabb magyar továbbra is Mészáros Lőrinc, aki 990 milliárdos vagyonnal rendelkezik – ez 50 százalékkal nagyobb, mint tavaly, amikor 660 milliárd forintos becsült összeg jelent meg a neve mellett. Második Csányi Sándor, az OTP-vezérnek „csak" 610 milliárdja van. S hogy miből jön össze ez a vagyongyarapodás?

„Az Opus, ami az egyik pillére a Mészáros Birodalomnak, árfolyama tavaly háromszorosára nőtt. Ez az egyik. A másik pedig az MBH Bank, amelynek a piaci kapitalizációja 2400 milliárd forint. Csak összevetésként az OTP-nek csak a duplája. Tehát az OTP csak a duplája ennek” – magyarázza Szakonyi Péter, hozzátéve, hogy tavaly az MBH Bank 340 milliárd feletti profitot ért el, tehát ha ezt a két dolgot összeszámoljuk, az ő becslésük – vagyis a 990 milliárd forintos vagyon – még visszafogottnak is tekinthető.

Már 17,2 milliárdos vagyon kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön a 100 leggazdagabb magyar közé

A 100 leggazdagabb magyar vagyona teszi ki a GDP nagyjából két százalékát. Szakonyi arra is felhívja a figyelmet, hogy a 100 leggazdagabb magyar vagyona nagyobb részt képvisel a magyar GDP-ből, mint a korábbi években, és ha így tekintünk a vagyongyarapodásra, akkor meg kell állapítani, hogy ennek a 100 embernek ma már nagyobb a „nyomatéka”, mint a korábbi években volt. Tehát míg 2002-ben fel lehetett kerülni a 100 leggazdagabb magyar ember listájára körülbelül 2,5 milliárd forintos vagyonnal, ugyanez az összeg ma már 17,2 milliárd. Amint arra Szakonyi Péter felhívja a figyelmet, a kiadvány indulásakor úgy döntöttek Emőd Pállal és Kocsi Ilonával, hogy a saját tőkére alapítják a számítást, és azt tekintik kiindulópontnak.

Ők a leggazdagabb magyarok

Magyarország leggazdagabb emberét idén is Csányi Sándor követi a listán; az OTP-vezér becsült vagyona 700 milliárdra nőtt az egy évvel korábbi 610 milliárdról, ami 90 milliárd forintos gyarapodást jelent. Megőrizte harmadik helyét Felcsuti Zsolt, bár az MPF Holding többségi tulajdonosának vagyona szerényebb mértékben emelkedett: 460 milliárd forintról 486 milliárdra. Egy helyet előrelépett Veres Tibor, aki 422 milliárdos vagyonnal a negyedik leggazdagabb magyarnak számít. Az ötödik helyre Gattyán György került 398 milliárd forinttal – számol be róla a Portfólió.

Az élcsoportban idén sem volt jelentős átrendeződés, Gattyán Györgyöt Szíjj László (300 milliárd), Jellinek Dániel (295 milliárd) és Széles Gábor (238 milliárd) követi. A kilencedik helyre jött fel Garancsi István (172 miliiárd), akit tavaly tizenkettediknek rangsoroltak. Az első tízet Kasza Lajos (163 milliárd) zárja.

Az olvasók öt új szereplőt találnak a listán: az agráriumban tevékenykedő Vidmann Lászlót a 61. helyen, az orvosi műszergyártó Molnár Bélát a 65. helyen, a turizmusban érdekelt Szepesi Richárdot a 85. helyen, az ingatlanfejlesztésben aktív Dobos Mátét a 94. helyen, az építőiparban működő Derczó Istvánt pedig a 98. helyen.

A tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is két hölgyet találni a leggazdagabbak között: Schmidt Mária 99 milliárdos vagyonával a 21. helyre jött fel, Hermann Kamilla pedig a 41. pozíciót tudhatja magáénak 59 milliárdos vagyonnal.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy rádió honlapján.

(Fotó: képernyőkép - Németh Dániel videója, 444.hu)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.