Egy magyar milliárdos pénzeli Mészáros Lőrincék luxusjacht-kölcsönzőjét

Rencsár Kálmánnak, az egyik leggazdagabb magyarnak is köze lehet a luxusjacht bizniszhez. A szálak Szíjj László irányába mutatnak.

2023. szeptember 11., 18:39

Szerző:

Rencsár Kálmán az egyik leggazdagabb magyar, aki évek óta szerepel a hazai gazdaglistákon, elsősorban állami megbízásokkal ellátott építőipari cégének, a Soltútnak köszönhetően. Vagyonát az elmúlt években 30-40 milliárd forint közé becsülték, tavaly tavasszal pedig két fontos esemény is történt vele, amely hatást gyakorolt és gyakorolhat a jövőben is erre a vagyonra, – írja a G7 cikke alapján a Telex.

Az egyik ilyen esemény április 11-én történt, amikor a máltai Birkirkarán a helyi vállalat, amely az elmúlt években a luxusjachtokat biztosította a kormányközeli gazdasági és politikai elit több tagjának nyaralásához is, közgyűlést tartott. Rencsár a cég korábbi rossz pénzügyi helyzetét oldotta meg azzal, hogy közel 7 milliárd forintot fektetett a vállalatba.

A két esemény elsőre függetlennek tűnhet, írja a Telex, de nem az, mindkettőt Szíjj László köti össze – az a Szíjj, aki Mészáros Lőrinc barátja, Orbán Viktorral meccset nézett, de gondoskodott Szijjártó Péter nyaralásáról is. Pesty László a Tusványoson felbukkant „Lölő-jelenségezése” óta Szíjj Lászlót említette meg névszerint olyan oligarchaként, akire illik a „Lölő-jelenség”.

(Kiemelt képünk: Seagull – azaz Sirály – MRD nevű luxusjacht. Fotó/Forrás: Italian Yachts Facebook oldala)

2024. május 24., 13:12

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.