Ön egy zseni, ha előre meg tudja mondani, hányast fog mutatni a dobókocka!

Egy egyszerűnek tűnő feladvány egy dobókockával... ami mégsem olyan egyszerű, sőt, ön kész zseni, ha eltalálja a helyes választ!

2024. szeptember 10., 14:48

Szerző:

Rendszeresen közlünk képes-rajzos feladványokat itt a 168.hu-n a Szórakozás rovatban, és most jöjjön egy olyan, ami a logikát és a térlátást teszi próbára – akinek ez egyszerűen megy, az minden bizonnyal kész zseni!

Ön egy zseni, ha ezt elsőre eltalálja!

Nos, a mai rejtvényhez egy zseni térlátására és képzelőerejére lesz szüksége. Az alábbi rajzon egy dobókocka látható, ami éppen egy 4-est mutat. Ahogy a nyíl jelzi, a kockát ebből a helyzetből elmozdítjuk egyszer jobbra, aztán hátrafelé, aztán megint jobbra, aztán pedig előre. A négy lépésnek az ábrán látható elvégzése után hányast fog mutatni a kocka?

Nos, gondolkozzon és tippeljen, egyből hat az esélye, hogy eltalálja!

A megfejtést az oldal alján mutatjuk

Nem szerencsés, ha egy ilyen képes rejtvény alatt közvetlenül ott van a megfejtés – jobb, ha kell érte görgetni egy kicsit.

Tartsunk tehát most egy kis szünetet, és nézzük meg, mit mond a Wikipédia a dobókockáról! Hát öbbek között ezt:

„A dobókocka vagy dobótest egy véletlenszám-generátorként használt poliéder. A dobókocka lapjait megkülönböztetik egymástól, például számokkal, színekkel vagy mintával. Olyan társasjátékok gyakori tartozéka, amelyekben a véletlennek fontos szerepe van: a dobókocka kellő erejű eldobása után ideális esetben mindegyik lap azonos valószínűséggel kerül felülre.
A dobótestek legismertebb és leggyakoribb fajtája a kocka (hexaéder). A hagyományos dobókocka lapjain 1-től 6-ig pöttyök szerepelnek úgy, hogy a szemben lévő lapokon lévő pöttyök számainak összege mindig hét. (1 + 6 = 7; 2 + 5 = 7 ; 3 + 4 = 7). (Ez alól egyes régebbi gyártású dobókockák kivételt képezhetnek, régen készültek pl. olyan dobókockák, amelyeken az egymás után következő pöttyszámok – pl. az 5-ös és a 6-os – egymással szembe kerültek.)”

Hát most már ezt is tudjuk.

Itt a megfejtés

Nos, a helyes válasz megadásához jó tudni, hogy a dobókockákon a két szemközti oldalon látható számok összege mindig 7, amit az a fenti idézetben is szerepel. Az egyessel szemben a hatos van, a kettessel szemben az ötös, a hármassal szemben pedig a négyes.

Ha tehát az első lépésben úgy fordítjuk a kockát, hogy a kettes legyen alul, akkor fent az ötös lesz.

A következő lépésben az eddig felénk néző egyes lesz fölül.

A harmadik lépésben a négyes kerül alulra, tehát a hármas lesz fölül.

És ha még egyet fordítunk a kockán, akkor újra a kettes lesz alul, a helyes megfejtés tehát az ÖT, 5-öt fog mutatni a dobókocka a végén.

(Kiemelt kép: X.com/Brainy Bits Hub)