Kiderült, Erzsébet királynő milyen luxusajándékot adott a személyzete tagjainak röviddel a halála előtt

Sőt, ráadásul Erzsébet királynő ajándékát most árverésre bocsátották.

2024. június 11., 14:59

Szerző:

Egy olyan árverésről tudósít az Express című lap, ahol egy olyan ajándékot lehet megvásárolni, amit Erzsébet királynő adott személyzete tagjainak 2022-ben. Minden bizonnyal nem támogatja a brit királyi etikett az ajándékok pénzzé tételét, de úgy látszik, ez az illemszabály most nem érvényesül.

Erzsébet királynő így jutalmazta a személyzetét

A néhai királynő a királynő platina jubileuma alkalmából egy limitált kiadású karórát ajándékozott a személyzetének, hogy megünnepelje 70 éves uralkodását 2022-ben.

A luxuskategóriás, Bremont Supermarine S300 típusú órán az előlapon a királyi címer, a hátlapon pedig II. Erzsébet királynő monogramja látható. Az óra a Royal Mews – a palota istállója – által a személyzet egy kiválasztott csoportja számára készített különleges megrendelés része volt. A lábjegyzetben ez áll:

„A korlátozott, 50 darabos gyártási sorozatot csak a királyi házban dolgozók kaphatták meg.”

Az órát egy névtelen eladó a Mayfair székhelyű Noonans aukciósházon keresztül értékesíti, és a becsült ár 3000 és 5000 font közötti összegre tehető, és az eladó nyilván a fent említett illemszabály-áthágás miatt kíván inkább névtelen maradni, és még csak azt sem lehet tudni róla, hogy az még mindig a palota alkalmazottai közé tartozik-e. A becsült ár mindenesetre magyar pénzben kifejezve 1 millió és 1,8 millió forint közé esik. Az árverésre ma, azaz június 11-én délben került sor.

Alábbi Instagram-posztban látható, hogy milyen ennek az órának az alapverziója.

Erzsébet királynő így szidta le a személyzetét

A fenti hír ellenpontját képezi, hogy természetesen Erzsébet királynő nem volt mindig ajándékozós kedvében, ha a személyzetről volt szó: az is előfordult, hogy nem volt megelégedve a palota valamelyik alkalmazottjáról. Nemrégiben kiderült, hogy rosszallását hogyan adta az érintett tudtára, és hát nem egy karórával.

A legendás uralkodó többek között azért volt legendás, mert rendkívül hosszú uralkodása alatt mindig tökéletes modorú és megjelenésű volt. Sosem bocsátkozott senkivel nyílt konfliktusba, sosem panaszkodott, még csak a hangját sem emelte fel sosem. Mégis mindig kifejezésre tudta adni, ha valami nem tetszett neki, méghozzá egy olyan módon, amit a lap a „brutális” szóval ír le, annyira megsemmisítő volt a kegyvesztettek számára.

Amint azonban azt az Express című lap idézi, Katie Nichollnak a királynőről készült könyvében szerepel egy nyilatkozat valakitől, aki a palotában dolgozva a személyzet tagja volt.

„»A nézés«-ből lehetett tudni, ha az ember kegyvesztett lett vagy a királynőnek nem tetszett valami. Ez egy hosszú, megsemmisítő nézés volt síri csöndben a királynő részéről, és az ember úgy érezte, hogy egy örökkévalóságig tart”

– emlékszik vissza ez a bizonyos informátor a palotában megélt legkínosabb pillanataira.

(Kiemelt kép: Shutterstock/Alessia Pierdomenico)