Meghalt II. Erzsébet királynő leghíresebb hasonmása

96 éves korában elhunyt Jeannette Charles brit színésznő, aki egyben II. Erzsébet királynő leghíresebb hasonmása volt. 

2024. június 6., 17:25

Szerző:

Pár nappal korábban, június 2-án hunyt el Jeannette Charles brit színésznő, aki egyben II. Erzsébet királynő leghíresebb hasonmása is volt – írta meg a Guardian. Charles 50 éven át számos alkalommal játszotta el a királynőt, többek között olyan sikerfilmekben mint a Csupasz pisztoly és az Austin Powers. A színésznő lánya, Carol Christophi szerdán jelentette be a halálhírt, édesanyja az essexi Great Beddowban lévő idősek otthonában hunyt el. „Édesanyám igazi karakter volt. Csodálatos élete volt” – mondta lánya.

A királynőhöz rendkívül hasonló vonásaira már Charles gyermekkorában is felfigyeltek, a filmiparban viszont csak a 1970-es években kezdték felfedezni. A színésznő a Guardiannek mesélte el 2022-ben, hogyan is lett a királynő hasonmása. 1972-ben Jane Thornhill készített róla egy portrét, amit a Királyi Művészeti Akadémia nyári kiállításán mutattak be. A képet látva sokan a Buckingham-palotától érdeklődtek, hogy a királynő pózolt-e a képhez. Amire természetesen nem volt a válasz. „Ezután folyamatosan csengett a telefonom, újságoknak, magazinoknak és rádióknak adtam interjút, egy ügynök pedig azt mondta, hogy vagyonokat kereshetek a királynőhöz való hasonlóságommal” – mesélte a színésznő. 

II. Erzsébet királynő hasonmásaként rendkívüli népszerűségnek örvendett

A korábban gyerekfelvigyázóként és gépíróként dolgozó Charles korábban is szeretett volna színésznő lenni, de nem tudta kifizetni a magas tandíjat. Mindez egy csapásra megváltozott a kiállítás után, és Charles élete teljes fordulatot vett. Televíziós  talkshowkban szerepelt, szupermarketeket nyitott meg, bűvészeknek segédkezett és reklámokat forgatott szerte a világon. II. Erzsébet királynőt alakította zenei videókban, szerepelt a Saturday Night Live-ban, Liberace mellé alkalmazták ajándékosztásra, és még egy ezüstlemezt is átadott a Queen együttesnek. 

Leghíresebb szerepeit a Csupasz pisztoly és Austin Powers filmekben játszotta.  Karrierje során a színésznő „meggyőződéses királyságpárti” maradt, és soha nem vállalt olyan szerepet, amely „rossz fényt vetne az uralkodónőre”. 2014-es visszavonulására ő lett a királynő leghíresebb hasonmása, korábban egyedülálló módon teremtett életet a külsejéből. Charles a királynővel megegyező életkort élt meg, akárcsak II. Erzsébet, 96 éves korában hunyt el.

(Kiemelt kép: Jelenet az 1988-as Csupasz pisztoly filmből, a képen Leslie Nielsen és Jeannette Charles. Forrás: PARAMOUNT PICTURES / Collection ChristopheL via AFP)