Egyszerű matek, a többség mégis elrontja: milyen nehéz a fehér golyó?

Jöjjön egy kis matek, ön szerint milyen nehéz egy fehér labda?

2024. szeptember 13., 11:26

Szerző:

Egyenesen zseniknek ajánlja az X az alábbi képes rejtvényt – mi azért ennyire messzire nem mennénk, hiszen akinek jól megy a matek és akinek barátja a logika, az azért fejben is ki tudja számolni a helyes megfejtést.

Egy kis matek: milyen nehéz a fehér golyó

Nem sok kommentár szükséges az alábbi, matekfeladatot ábrához, ami a közösségi médiában lett felkapott nemrégen. Egy mérlegkomplexum látható rajta súlyokkal, de a súlyok közül csak az egyiknek a tömegét ismerjük: a zöld golyó 30 [dkg]. Vajon ennyiből is meg tudja ön mondani, milyen nehéz egy darab fehér golyó?

A megfejtést az oldal alján találja

Görgessen lefelé a helyes megfejtéshez, itt csak egy lazán kapcsolódó érdekességet talál, és azt is csak azért, hogy legyen valami helykitöltő ahelyett, hogy rögtön a feladvány alá odatennénk a megfejtést.

Tekintettel arra, hogy a játékban piros, fehér és zöld golyók szerepelnek, egy Magyarországgal kapcsolatos hírre emlékeztetjük önt: hazánkban is egyre több helyen jelenik meg a kaukázusi medvetalp, egy igen veszélyes növény, amelynek az érintése is komoly sebeket okoz. Az InfoGyőr számolt be róla, hogy Nagy István agrárminiszter figyelmeztet, már Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén is felbukkant a mérgező növény.

A bőrre került növényi hatóanyag (furokumarin) fényérzékennyé teszi a bőrt (akár hosszabb távon is), s égési sérülésekre emlékeztető hólyagokat okoz, melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után. A Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatója, dr. Béni Szabolcs gyógyszerész arra hívja fel a figyelmet, hogy a sebeket nem szabad vakarni, mert annál intenzívebbek lesznek a kellemetlen tünetek. 

A kaukázusi medvetalpról itt olvashat többet korábbi cikkünkben.

Itt a megfejtés

Nos, a kép jobb felén azt mutatja a kisebbik mérleg, hogy három piros golyó súlya harminc. Ez azt jelenti, hogy egy piros golyó súlya tíz, valamint azt is jelenti, hogy a nagy mérleg jobboldali karján levő súly kétszer harminc, azaz hatvan. Tehát a nagy mérleg baloldali serpenyőjében szintén hatvan egységnek megfelelő súly kell, hogy legyen. Ebből a hatvanból ha kivonunk tízet, akkor megkapjuk, milyen nehéz két fehér golyó: ötven. Innen már tényleg pofonegyszerű kiszámolni, hogy a megfejtés, azaz egyetlen fehér golyó súlya pedig:

25.

(Kiemelt kép: X.com/Brainy_Bits_hub)