Félperces IQ-teszt: helyezzen át két gyufát úgy, hogy egy hangszer neve jöjjön ki!

A mai feladványunk akár egy IQ-teszt egy kérdése is lehetne. Megint gyufákkal játszunk, de ezúttal nincs egyenlet!

2024. szeptember 11., 14:03

Szerző:

Egy IQ-teszt kitöltéséhez szükséges készségeit teheti újra próbára a mai rejtvényünkkel. Ezen a szerdán is egy gyufás feladványt állítottunk össze, de ezúttal nem egy matematikai játékról van szó.

Félperces IQ-teszt: melyik két gyufát kell áthelyezni?

Biztosan ön is ismeri azokat a gyufás feladványokat, amikben egy-egy hibás egyenletet kell igazzá tenni gyufák áthelyezésével. Most megint egy hasonló rejtvényt készítettünk, de hogy izgalmas maradjon a dolog, ezúttal nem számokkal, hanem betűkkel. A feladvány három betűből áll: EIA. Az ezt alkotó gyufák közül kell kettőt áthelyezni ahhoz, hogy egy értelmes szót kapjunk. Sőt, nemcsak úgy általában egy értelmes szót, hanem egy hangszer nevét. Nos, rájön 30 másodperc alatt, hogyan lesz ebből a három betűből hangszer?

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A segítséget, majd a megfejtést az oldal alján találja

Ahogy szoktuk, most is teszünk egy vaskos bekezdést a feladvány és a megfejtés közé, nehogy valaki túl gyorsan görgetve véletlenül idejekorán meglássa a helyes választ.

És ha már egy hangszer nevét keressük, akkor álljon itt egy zenei videó egy olyan szerzeménnyel, ami rengeteg hangszert felsorakoztat: ez a Kalákától a Hangol már a zenekar.

Ezt a két gyufát kell áthelyezni

Nos, mutatjuk, melyik két szál van rossz helyen.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Itt a megfejtés

Na és mi jön ki ebből...?

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

...hát egy síp!

Lehetséges azonban, hogy ön máshogy oldotta meg a feladványt – ebben az esetben örömmel vesszük, ha beküldi nekünk a megfejtését az info@168.hu címre!

Köszönjük a múlt heti extra megfejtéseket!

A múlt szerdai gyufás feladványunk után rengeteg mailt kaptunk. Ezúton köszönjük valamennyit és elnézést kérünk mindenkitől, akinek a hatalmas mennyiség miatt nem tudtunk személyesen válaszolni. Meg kell azonban jegyezni, hogy a levélírók többsége egy olyan megoldást javasolt, amit a feladvány bevezetőjében kizártunk, hiszen a múlt heti rejtvényhez volt egy pluszszabály: csak a számokat alkotó gyufákhoz szabadott hozzányúlni, a műveleti jeleket alkotókhoz nem.

Nagy tanulság a számunkra, hogy a rejtvények leírását milyen sokan nem olvassák el – de természetesen közben mélységesen meg is értjük azokat, akik így járnak el, hiszen elsősorban képes rejtvények ezek, nem a szövegért kattint rájuk az ember.

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)