IQ-teszt gyufákkal: helyezzen át két szálat úgy, hogy az egyenlet igazzá váljon!

Az alábbi feladvány egy IQ-teszt része is lehetne, tegye próbára a logikáját, kombinációs készségét ezzel a gyufás fejtörővel!

2024. augusztus 28., 13:13

Szerző:

Ha úgy fogja fel az ember, akkor IQ-teszt, ha máshogy, akkor játék és szórakozás – de akár tesztként, akár kikapcsolódásként közelíti meg ön a gyufás feladványokat, nagy örömünkre szolgál, hogy egy újabb képes feladattal inspirálhatjuk önt egy kis rejtvényfejtésre!

IQ-teszt gyufaszálakkal

Akár egy IQ-teszt egyik kérdése is lehetne az alábbi rejtvény, hiszen tárgyi tudás nem szükséges hozzá, csakis logika és találékonyság. A kérdést ön már tudja, de ahogy szoktuk, fent nem mutattuk meg a teljes feladatot, alább találja a komplett ábrát. Egy egyenlet van rajta, de a számokat gyufákból raktuk ki úgy, ahogy régen a digitális kijelzőkön szerepeltek a számok. Nem kell nagy matektudás ahhoz, hogy az embernek azonnal szemet szúrjon, hogy az egyenlet egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen 7+8 összege egyáltalán nem 3, hanem 15! Na de akkor hogyan lehet ebből egy matematikailag helyes egyenletet varázsolni? Erre várjuk a megfejtést öntől, de annyit segítünk, hogy túl sokat nem is kell variálni a gyufákon, elegendő mindössze két szálat áthelyezni belőlük, és máris megvan a jó válasz. Mutatjuk a feladványt – ön melyik két gyufaszálat helyezné át és hova?

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A segítséget és a megfejtést az oldal alján találja

Ha most itt rögtön mutatnánk a megfejtést, sokan talán túl gyorsan görgetve azonnal meglátnák és ezzel elrontanánk a játékot. Ezért helykitöltőnek álljon most itt egy zenei videó, ami alatt először egy kis segítséget talál, az alatt pedig, ha szabad a gazda, megnézheti a megfejtést.

Ezt a két gyufaszálat kell áthelyezni

Annyit segítünk, hogy a feladvány az alább pirossal bejelölt két gyufaszál áthelyezésével megoldható. Persze az még így is kérdés, hogy de akkor hova kell tenni ezt a két gyufaszálat: ha még lejjebb görget, erre is megtalálja a választ.

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Itt a megfejtés

Az a dolog trükkje, hogy az egyenletet kezdő hetest hármassá kell alakítani, a nyolcasból pedig nullát kell varázsolni akként, hogy a pluszjelből egy mínuszjel lesz. Így...

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

...3-0=3 – háromból nulla az három, tehát így máris igaz az egyenlet.

Elképzelhető azonban, hogy ön máshogy oldotta meg a feladványt – ebben az esetben örömmel vesszük, ha beküldi nekünk a megfejtését az info@168.hu címre!

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)