Maradandó sérüléseket okozó veszélyes növény terjed Magyarországon

Egyre több helyen bukkan fel Magyarországon a komoly sérüléseket okozó kaukázusi medvetalp. Már a növény érintése is veszélyes!

2024. szeptember 10., 15:29

Szerző:

Magyarországon is egyre több helyen jelenik meg a kaukázusi medvetalp, egy igen veszélyes növény, amelynek az érintése is komoly ólyagos sebeket okoz. Az InfoGyőr számolt be róla, hogy Nagy István agrárminiszter figyelmeztet, már Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén is felbukkant a mérgező növény.

Mérgező, invazív növény a kaukázusi medvetalp

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

A bőrre került növényi hatóanyag (furokumarin) fényérzékennyé teszi a bőrt (akár hosszabb távon is), s égési sérülésekre emlékeztető hólyagokat okoz, melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után. A Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatója, dr. Béni Szabolcs gyógyszerész arra hívja fel a figyelmet, hogy a sebeket nem szabad vakarni, mert annál intenzívebbek lesznek a kellemetlen tünetek. 

A kaukázusi medvetalp a Kaukázus vidékén és Közép-Ázsiában őshonos. A második világháború után indult meg a számottevő terjedése, először utak mentén találkoztak vele. Figyelemreméltó szaporodóképességének és igénytelenségének köszönhetően mára szinte az egész európai kontinensen elterjedt. Magyarországot többé-kevésbé elkerülte, de elsősorban patakok, folyók mentén, tarvágásokon, degradált élőhelyeken fordul elő. Magvai Kárpátaljáról kerültek a Tisza menti területekre. 

A medvetalp évelő növény, magvai ősszel érnek meg, egy növény több százezer termést hozhat. Erősen invazív faj, az összes többi növényt kiszorítja az adott területről.

Mivel ez az egyetlen olyan lágyszárú növény Magyarországon, ami még az embernél is magasabb, sőt akár négy-öt méteresre is megnőhet, gyakori, hogy a turisták mellé állva fényképezik egymást, a gyerekek pedig letörik és játszanak vele. A Semmelweis Egyetem azonban figyelmezet: már a növény érintése is maradandó károsodásokat okoz. A kaukázusi medvetalp valamennyi föld feletti része, így szára, levele, virágzata, termése is olyan méreganyagot termel, ami hámsérülést okoz.

Ezt tegye, ha a medvetalp mérge a bőrére kerül

dr. Béni Szabolcs tanácsa, hogy azonnal le kell mosni szappanos vízzel az érintett területet, de legjobb, ha égési sérülések ellen használatos sprayvel vagy gyulladáscsökkentő (rovarcsípés utáni, bőrallergiát enyhítő) krémmel is kezelik. Amíg erre nincs lehetőség, fontos, hogy száraz ruhával takarják el a sérülést, a méreganyag ugyanis csak akkor okoz fájdalmas hólyagos gyulladást, ha a bőr fénnyel érintkezik.

Ha mégis hólyagos gyulladás alakul ki az érintett felületen, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni – emeli ki a szakember. Ha pedig véletlenül a szembe kerül a növény nedve, átmeneti vagy tartós, komoly szemészeti problémát, akár vakságot idézhet elő. Ez esetben tehát minél előbb keressenek fel egy szemészt, akinek feltétlenül mondják el, mi okozta a tüneteket.

(Fotó: Griensteidl/Wikipédia)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.