Íme a titkos csodaszer, amitől új erőre kapnak a növények

A növények gondozása során jól jön néhány extra tipp. 

2024. szeptember 5., 15:11

Szerző:

Szinte biztos, ön is járt már úgy, hogy minden igyekezete ellenére a növények, melyekről annyit gondoskodott, nem fejlődtek megfelelően. Éppen ezért most mutatunk egy elképesztően szuper trükköt, aminek hála a kertjében élő növények garantáltan új erőre kapnak majd. 

Jól jöhet egy kis tej 

Ahhoz, hogy növények gyorsan fejlődjenek megfelelő mennyiségű vízre, fényre, jó minőségű földre, továbbá tiszta, élősködő-és gazmentes környezetre lesz szükségük – írja a Dívány. Na, de mi van akkor, ha minden körülmény adott, a növény mégsem akar abban az ütemben és úgy fejlődni, ahogy mi szeretnénk? A portál cikke szerint ezen a ponton jöhet a képben a nagyjából minden hűtőszekrényben megtalálható csodaszer, ami nem más, mint a tej. A tej rengeteg tápanyagot tartalmaz, egyebek között remek kalciumforrás, de több, jótékony hatású fehérje, valamint B-vitamin és cukor is található benne. Ezek a tápanyagok pedig nem csak az emberek, de a növények számára is igencsak hasznosak lehetnek. 

A kalcium 

A kalcium például különösen fontos a növények fejlődésének szempontjából, ha pedig hiány lép fel belőle, akkor annak látványosak lesznek a jelei. Ha a növény megáll a növekedésben, azt kalciumhiány is okozhatja, a tökfélék és a paradicsom esetében pedig termésrothadást idézhet elő. A gondozás során ezért lehet hasznos a tej bevetése, amit szerves trágyaként is fel lehet használni. A megoldást gyakorlatilag már generációk óta alkalmazzák, arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy ne használjunk belőle túl sokat, a megfelelő adagolás ugyanis nagyon fontos. A tejes tápoldat elkészítéséhez használhatunk friss vagy sűrített tejet, de akár a tejpor is szóba jöhet. Az oldat elkészítése során egy liter öntözővízhez adjunk fél pohár tejet. Ha kész, akkor locsoljuk vele körbe a növényt körülvevő talajt. Az első locsolást az ún. vegetációs időszak (az az időszak, amikor a növények aktív anyagcserét folytatnak, öld hajtást, lombot fejlesztenek, termést hoznak. Mérsékelt övezetben kora tavasztól késő őszig tart) elején érdemes elkezdeni, majd a szezon közepén jöhet egy ismétlés. Lényeges azonban, hogy a nagy nyári forróságban kerüljük ennek a megoldásnak az alkalmazását, a tej ugyanis megsavanyodhat, a végeredmény rendkívül kellemetlen szagok formájában jelentkezik majd. 

Penész ellen 

A tejes oldattal a növény leveleit is le lehet spriccelni, ezzel a megoldással elkerülhető például a gombás fertőzések vagy a penész kialakulása. Ebben az esetben az oldat elkészítése során 2 rész tejhez adjunk 3 rész vizet, a keveréket pedig alkalmazzuk 10-14 naponta. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.