5 szobanövény, ami a feledékenyek otthonában is vígan megél

Cikkünk fókuszában pár olyan szobanövény áll, melyek befogadására a teljesen kezdők is nyugodtan vállalkozhatnak.

2024. augusztus 18., 16:26

Szerző:

A szobanövények amellett, hogy kiválóan díszítik otthonainkat, hatékonyan javítják a levegő minőségét is – írja cikkében a Dívány. Ám sokan nem mernek belevágni egy növény gondozásába, mert tartanak attól, hogy nem tudnának megfelelően törődni velük. A következőkben olyan növényeket mutatunk be, melyek befogadására a teljesen kezdők is nyugodtan vállalkozhatnak.

Van pár szobanövény, amik brutál kitartóak

Kezdjük a szívós szobanövények sorát az anyósnyelvvel (Sansevieria trifasciata), amely az egyik legellenállóbb, hiszen minden körülmény között megél. Nem igényel sok fényt, sőt a gyenge fényviszonyok sem nagyon zavarják. Ráadásul kevés vízzel is beéri, tehát még akkor sincs baj, ha időnként elfelejtjük megöntözni. Emellett az ültetéssel sem kell bajlódni, elég azt évente egy alkalommal megejteni. Az anyósnyelv tartása mellett tehát megannyi érv szól.

A zöldike (Chlorophytum comosum) egy másik kitűnő választás kezdőknek, hiszen könnyen alkalmazkodik a különböző környezeti feltételekhez, és gyorsan nő. Nem igényel sok napfényt, és rendszeres öntözést is csak mérsékelten. Függőkosárban – amelyben egyébként kifejezetten jól is érzi magát – tartva hálásak leszünk a jelenlétéért, hosszú, csüngő levelei ugyanis élettel töltik meg a helyiséget.

A pozsgás növények híresek arról, hogy szinte elpusztíthatatlanok. Miután vizet raktároznak a leveleikben, nagyon ritkán kell őket öntözni, ráadásul jól tűrik a szárazságot és a meleg környezetet. Esetükben egy valamire azonban kell figyelnünk: ne öntözzük túl, különben elrothadhatnak a gyökereik.

A békeliliomként is ismert vitorlavirág (Spathiphyllum) az egyik legkönnyebben gondozható virágzó növény. Gyenge fényviszonyok között is különleges, hófehér virágot hoz, és vízigénye sem túl magas. Mindezek mellett van egy igen jó tulajdonsága is: könnyű felismerni, hogy mikor van szüksége öntözésre, hiszen akkor levelei kissé lelankadnak. Egy kis víz után azonban rövid idő alatt összeszedi magát, hogy újra teljes pompájában állhasson a szoba legszebb díszeként.

Legyen az kicsi, nagy vagy épp virágzó, a kaktuszok minden formája ideális választás azok számára, akik szinte teljesen elfeledkeznek a növényeikről. Ezek a növények a természetben is száraz, sőt meglehetősen szélsőséges környezetben élnek, így nagyon ritkán igényelnek öntözést. Egyből viszont nem engednek: hogy napsütötte helyen tartsuk őket, hiszen így fejlődnek majd megfelelően.

A szobanövények gondozása kifizetődik

A fenti szobanövények tehát összességében nem igényelnek sok törődést, ezért a kezdő botanikusok is bátran belevághatnak a nevelésükbe. Ám ha egy kicsivel több időt tudunk szánni rájuk, akkor garantáltan egy csodálatos ablakpárkány-dzsungelt kapunk. Ez csak rajtunk áll.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)

08:01

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.