Vegye magát körbe gyógyító szobanövényekkel!

A szobanövényeket legtöbben az esztlétikai értékük miatt tartják, holott több olyan szobanövény is van, ami jól bírja a benti klímát és segít abban, hogy megőizzzük az egészségünket.

2024. február 6., 22:58

Szerző:

Vannak olyan szobanövények, amelyek nem csak szépségükkel kápráztatnak el, hanem az egészségünk megőrzésében is jó szolgálatot tesznek. A gyógyító hatású szobanövények tisztítják a szoba levegőjét, segítenek leküzdeni az allergiát, csökkenteni a stresszt, sőt, akad olyan is, ami javítja az alvás minőségét. 

Stresszűzőt a hálószobába!

 A levendula egyszerre gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták.

A levendulával kapcsolatos egyik tévhit, hogy csak szabadon nevelhető. Mivel elősegíti a jó alvást és csökkenti a szorongást, érdemes a hálószobában nevelni egy-két tövet. A cserepet tegyük a hálószobaablak közelébe, a déli oldalra, de ne öntözzük túl gyakran, mert hamar kirohad.

A gyulladáscsökkentő Jolly Joker

Az aloe verának többek között gyulladáscsökkentő és enyhe fájdalomcsillapító hatása van, ezért használhatjuk égési sérülések kezelésére. Emellett segít a levegő tisztán tartásában is, hatásos a formaldehid eltávolításában, így érdemes minden szobába beszerezni egyet. Szereti a világos helyet, de vigyázzunk, hogy a napsugarak ne érjék közvetlenül, ugyanis képes megégni tőle a növény.

A levegőminőség őre

Impozáns megjelenésével bármely lakásban méltó helye van a sárkányfának, mindemellett egyszerű, igénytelen szobanövény, így kezdő kertészek számára is jó szívvel ajánlható. Kutatások szerint bizonyított, hogy javítja a szoba levegőjének minőségét azáltal, hogy csökkenti annak szén-dioxid szintjét. További pozitív hatása, hogy az olyan káros anyagokat is kiszűri a levegőből, mint a formaldehid, a benzol, a xilol és a triklór-etilén. Ugyanis ezek az anyagok szinte minden lakás levegőjében jelen vannak, hiszen állandóan párolognak a bútorok ragasztójából,a felületkezelő anyagokból, de megtalálhatók a cigarettafüstben és a padlószőnyegben is.

Szobanövénynel az allergia és az elekroszmog ellen

Ha a családban valakinek allergiája vagy asztmája van, érdemes a hálószobájába angol vadborostyánt tenni. Jelentősen csökkenti a spórák számát a levegőben, így kiváló az allergiás panaszok enyhítésére.

A vitorlavirág az elektromágneses sugárzást is elnyeli, ezért lehetőség szerint tegyük a dolgozószobába, vagy olyan helyre, ahol számítógép vagy televízió van. Segíthet legyőzni az elektroszmog okozta alvásszavart, ingerlékenységet is, ezáltal fokozza a koncentrációt.

(Kiemelt képünk forrása: Freepik)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.