Életmentő szobanövény lehet a megoldás a globális gázképződésre

Egy friss kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy kutatás bizonyítja, hogy egyes szobanövények hatékonyan tudják kiszűrni a szoba levegőjében keringő méreganyagokat.

2023. június 21., 09:36

Szerző:

A HVG talált rá arra az ausztráliai kutatásra és eredményére, ami szerint ugyanis a növények a szépségük mellett az egészségünkre is jó hatással lehetnek, mivel kiszűrhetik a levegőből a mérgező vegyi anyagokat.

 A Sydney-i Műszaki Egyetem tudósai állítják: szobanövények hatékonyan képesek eltávolítani a mérgező benzingőzöket, beleértve a rákot okozó vegyületeket, például a benzolt is a beltéri levegőből.

 A kutatás alapján a növények a mérgező vegyületek 97 százalékát nagyjából nyolc óra alatt tudják eltávolítani a zárt terekből.

 Az külön biztatónak tűnik, hogy a növények képesek alkalmazkodni a méreganyagok magasabb koncentrációjához s így végül hatékonyabban és gyorsabban tudják tisztítani a levegőt.

(Kiemelt kép: a lakosok hidroponikus zöldségekkel beültetett udvarukban tevékenykednek Lolu faluban, Paluban, Közép-Sulawesi tartományban, Indonéziában 2022. január 30-án. Fotó: Basri Marzuki / NurPhoto via AFP)