Itt a lista! Ezek 2024-ben a leggyakoribb női nevek Magyarországon

Sokat változott az elmúlt évtizedekben a névadási statisztika, ám továbbra is a régi női nevek a leggyakoribbak Magyarországon.

2024. október 15., 14:19

Szerző:

A Belügyminisztérium minden évben készít statisztikákat, ezek a névadási trendeket is tartalmazzák. Külön rangsorolják az előző évben legtöbben választott neveket, illetve a leggyakoribb utóneveket. Ez alapján a lista alapján derült ki, hogy Magyarországon még mindig a hagyományos, régi női nevek a leggyakoribbak.

2024-ben még mindig ezek a női nevek vezetik a listát

Kétségtelen, hogy nagyon sokat változtak a névadási szokások az elmúlt évtizedekben Magyarországon. Új trendek figyelhetőek meg, és egyre többen inspirálódnak valamelyik népszerű filmből vagy éppen sorozatból, ha névadásra kerül a sor. Egyre többen nyújtanak be kérvényt, hogy egyedi utónevet adhassanak a születendő gyermeküknek, így a választható nevek listája folyamatosan bővül.

A Belügyminisztérium 2024 elején állította össze a listát, amivel a 100 leggyakoribb utónevet rangsorolták. A női neveket összegyűjtő táblázatból jól látszik, hogy Magyarországon még mindig a Mária a leggyakoribb utónév. 2023-ban összesen 261 079 személy viselte. Ezzel pedig ez volt az egyetlen keresztnév a nők esetében, ami 200 ezer fölé tudott emelkedni. A dobogó második fokára állhatott fel az Erzsébet, ezt 197 142 személy viseli, míg a harmadik a Katalin lett, összesen 167 576 nő viselte 2023-ban az országban. A TOP10-ben ezután olyan neveket találhatunk egymás után, mint az Éva, Ilona, Anna, Zsuzsanna, Andrea, Judit és az Ágnes.

Bár az utóbbi években nagyon sokan adnak modernebb neveket, a TOP20-ba ezeknek sem sikerült bekerülniük. Ha tovább követjük a Belügyminisztérium listáját, akkor olyan nevekkel találkozhatunk, mint az Ildikó, Erika, Krisztina, Margit vagy éppen a Julianna. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb utóneve, a Hanna csak a 47. helyre került.

Ilyen neveket választanak a szülők

A listába már sok manapság divatosnak számító név is felkerült, ám ezek még korántsem annyira gyakoriak, mint azt sokan gondolnák. Például az Emma, amit szintén nagyon sokan választanak minden évben, csak a 69. helyre került. Míg a szintén egyre népszerűbb Zoé csupán a 94. helyre került.

A tavalyi évben összesen 469 kérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, azonban nem fogadtak el minden nevet. Összesen 70 kérelmet engedélyeztek, ezzel 27 férfinév és 43 női név került be az újonnan elfogadott nevek közé.

A 168.hu korábbi cikkéből kiderült, a hivatalos szervez szerint a szülők azért szeretnének különleges nevet adni a gyermeküknek, hogy ezzel is kiemeljék őt a társai közül. A megfigyelések szerint egyre többen szeretnék már egy létező keresztnév becézését adni, ám ezeket nem minden esetben fogadja el a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Ugyanakkor vannak olyan utónevek, amelyeket már engedélyeztek, ilyen például az Ancsa, a Teca és az Ili.

Bár manapság egyre többen adják a különleges neveket a gyermekeiknek, nem csupán ezek váltak népszerűvé az elmúlt időszakban. 2023-ban például egyre többen választották az Izabellát, ami évtizedek óta nem volt ennyire felkapott.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock) 

15:04

A MÁV fiatalnak nevezhető Siemens Desiro motorvonatainak 38 százaléka nem közlekedik a karbantartás elmaradása miatt. A MÁV szerint kereskedelmi zavarok vannak a háttérben, Vitézy Dávid szerint viszont Lázár János jóvoltából összeomlott a karbantartás is.