Újra népszerű ez a női név, 2024-ben egyre többen adják a gyermeküknek

Sokat változtak a névadási trendek az elmúlt években, és újra népszerűvé vált az egyik régi női név, amit a 60-as években nagyon sokan választottak.

2024. október 14., 13:17

Szerző:

A Belügyminisztérium minden évben készít statisztikákat, ilyenkor különféle szempontok alapján rangsorolják a neveket. Ezek alapján jobban megfigyelhetőek, hogy miként változtak a névadási trendek az elmúlt években. A friss adatok alapján, van egy női név, amit egyre többen választanak, és hosszú évtizedek után ismét népszerűvé vált.

Ez a női név az elmúlt években ismét népszerűvé vált

Nagyon megváltoztak a névadási trendek az elmúlt évtizedekben. Egyre kevesebben választják a hagyományosabbnak mondott neveket, és sokan adnak olyan keresztnevet a gyermeküknek, amely mondjuk egy külföldi név átirata vagy éppen ritka, esetleg különleges. Nem is olyan régen még az egyik manapság felkapott női nevet is sokan régimódinak tartották, ám a Belügyminisztérium 2024 elején nyilvánosságra hozott friss statisztikájából kiderült, egyre többen választják – ez derült ki a gyerekszoba.hu cikkéből.

A lap cikke szerint az Izabella egyre népszerűbb a szülők körében, és minden évben egyre többen választják. Spanyol-olasz-héber gyökerekkel rendelkezik, és számos jelentés társul hozzá. Az Izabella azt jelenti, Istennek szentelt, egyedül élő, tiszta, szűz, Bál Istenhez tartozó.

Már évtizedekkel korábban is sokan választották, az 50-es, 60-as években nagyon sokan adták ezt a nevet a lánygyermeküknek. Később azonban fokozatosan kikopott a köztudatból, és a helyére modernebbnek tartott neveket választották.

A Belügyminisztérium 2024 elején nyilvánosságra hozott statisztikájából kiderült, hogy 2023-ban nagyon sokan választották ezt a nevet. A 2023-ban született lánygyermekek közül 420-an kapták az Izabellát első keresztnévként, ezzel pedig a 100-as listában a 21. helyet foglalhatta el. Nagy valószínűséggel a következő években tovább emelkedik majd a népszerűsége.

2024-ben is nagyon sok új név került fel a listára

A Nyelvtudományi Kutatóközpont friss utónévjegyzékéből kiderült, 2024-ben ismét bővült azoknak az utóneveknek a listája, amelyek közül választhatnak a szülők. Erről korábban a 168.hu is beszámolt. Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy egyedi nevet adnak a gyermeküknek, mivel minden évben vannak különlegességek a listán.

A tavaly összesen 469 kérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, ez némi csökkenést mutat az előző évhez képest. Ezek közül végül 70 nevet fogadtak el: 27 férfinév és 43 női név került be az újonnan elfogadott nevek közé.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)