A kevés alvás tönkreteheti az egészségét

Súlyos egészségügyi kockázatokat rejt a kevés alvás, rontja a koordinációt és a motoros készségeket és a kognitív képességeket.

2024. október 15., 14:32

Szerző:

Az American Academy of Sleep Medicine által felnőttek számára ajánlott minimális alvásidő hét óra. Az emberek túlnyomó többsége számára azonban a hét óra még mindig az alsó határ. Az AASM és az Alváskutató Társaság közös konszenzusa szerint ha valaki rendszeresen hét óránál kevesebbet alszik éjszakánként, az kedvezőtlen egészségügyi következményekkel jár – írja a bien.hu.

Az, hogy kinek mennyi alvás elegendő, egyáltalán nem függ attól, hogy valaki mennyire “lusta”. Vannak nagyon ritka kivételek, akiknek valóban elegendő a 7 óránál kevesebb pihenőidő. Ők az úgynevezett „rövid alvók”, akik jól tudnak funkcionálni, és semmilyen egészségügyi következménnyel nem kell számolniuk annak ellenére, hogy minden éjszaka csak négy órát vagy annál kevesebbet alszanak.

A rövid alvóknak természetüknél fogva rövidebb az alvásigényük, amit feltehetően egy genetikai mutáció okoz. Ez viszont egy velük született eltérés. A szervezetet azonban nem lehet arra trenírozni, hogy kevesebb alvásra legyen szüksége, hangsúlyozzák a szakértők.

Így rontja le a képességeinket a kevés alvás

A túl kevés alvás után jelentős romlás mutatkozhat a reakcióidőben és a szellemi éberségben, vagyis abban, hogy mennyire vagy képes fenntartani a figyelmet vagy a fókuszt. Ezek a károsodások hatással lehetnek bizonyos munkakörökre – például a járművek kezelésére vagy minden olyan tevékenységre, ami gyors reakcióidőt, pontosságot és precizitást, vagy akár monotónia tűrést igényel.

Ha nem alszol eleget, az a koordinációt és a motoros készségeket is ronthatja. Ez a hatás hasonlónak tekinthető ahhoz, mint amit a véralkoholszint megemelése okozna. Ez pedig azt jelenti, hogy a kialvatlansággal nem csak magadat veszélyezteted.

Bár egy-két rosszul eltöltött éjszakát bepótolhatunk azzal, hogy a következő néhány éjszaka visszatérünk az alvási rutinunkhoz, a krónikus alváshiány, amely hónapokig vagy évekig tart, tartós egészségügyi hatásokhoz vezethet. Ezek közé tartoznak a cukorbetegség, a szívroham, a stroke és a veseproblémák kockázatának növekedése, a depresszió és a szorongás, a neurológiai betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának növekedése, szélsőséges esetekben pedig akár a pszichózis tünetei is. A nem elegendő alvás hosszabb távon egyértelműen rontja az életminőséget. Mindenképpen arra kell törekedni tehát, hogy legalább 7 órát, vagy annyit aludj, amennyire neked szükséged van – írja a lap.

Alváskönnyítő szereket tett tiltólistára az EU

EU-szakértők nemrég kiadtak egy ajánlást, mely 13 gyógynövényi és egyéb anyag elkerülését javasolja élelmiszerekben, étrendkiegészítőkben. A magyar gyógyszerszakma szakértőinek nyilatkozatai alapján ezek közül több gyógynövény, hatóanyag a hazai szabályozás szerint már eleve feketelistán van, vagy nem javasolt a használata. A kockázatosnak ítélt szerek közé tartozik a kumarin, kurkumin, közönséges orbáncfű, teafaolaj, melatonin, piperin, p-szinefin, triptofán, poloskavész, maca, indiai szent bazsalikom, királydinnye és ashwaganda (vagy álombogyó). Ezen szerek, gyógynövények azonban több olyan termékben is megtalálhatóak, amelyeket a rossz alvás ellen ajánlanak – írtuk korábban.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, c. egyetemi docens az interjúban arra hívja fel a figyelmet, hogy mi mindent tehetünk meg a jó alvás érdekében, még mielőtt étrendkiegészítőkhöz vagy alváskönnyítő gyógyszerekhez nyúlunk. 

„A jó alvás azonban nagyon összetett dolog, melyhez éppúgy hozzátartoznak az alvási körülmények, az alvást meghatározó életmód, ahogy maga az alvásgyógyítás is. Megkülönböztetjük azokat, akik rosszul alszanak, alvászavarban szenvednek, vagy alvásbetegek – utóbbi már egy súlyosabb állapot. Miután pedig az alvásbetegségek is nagyon sokfélék lehetnek, ezeknek a megállapítása, diagnosztizálása is igen sokrétű és összetett folyamat. Éppen ezért az alvásgyógyítást nem szabad úgy elképzelni, hogy beveszünk egy pirulát, vagy egy gyógynövényt, és attól meggyógyulunk – vallja G. Németh György, hozzátette, hogy ők nem pártolják, hogy a paciens önmagát gyógyítsa különböző szerekkel.

„Amikor valaki néhány napig nem alszik jól, külső körülmények miatt, például sok stressz érte, és nem tud aludni, segíthetnek nekik az általános készítmények, azonban a krónikusan rosszul alvók számára nem jelent megoldást egy-egy tea vagy pirula.

Ha valaki heteken keresztül rosszul alszik, akkor legelőször is az okát kell megtalálni, mielőtt kezelnénk. A krónikus rossz alvásról másfél-két hónapon át tartó rossz alvás esetén beszélhetünk, amikor a beteg minden nap szenved az alvatlanságtól – közkeletű szóval álmatlanságtól. Ilyen esetekben szigorúan orvosi vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mi áll a háttérben, mielőtt a kezelést megkezdenék. Ilyenkor egyáltalán nem ajánlott bármiféle gyógyhatásúnak vélt készítménnyel kísérletezni. Az Alvás Szövetség álláspontja, hogy csak klinikailag igazolt gyógyszereket szabad használni az alvásgyógyászatban, szakorvosi ajánlásra” – hívja fel a figyelmet a szövetség elnöke.

Enyhe alvásproblémákon segíthetnek a gyógynövények

G. Németh György azt javasolja azoknak, akik enyhe alvásproblémától szenvenek, hogy fogyasszanak komlót, kamillát, citromfüvet, vagy macskagyökeret. Azokat a szereket is, amelyeket ilyen célra árulnak, általában ezek a növények alkotják. A szakember szerint, ha valakinek az életében éppen úgy jön ki a lépés, hogy kicsit nyugtalanabb, stresszesebb, esetleg gyászol, akkor hasznosak tudnak lenni a stresszoldó, nyugtató jellegű szerek és nem kell egyből az orvoshoz rohanni. Mielőtt azonban gyógyszerhez vagy más szerekhez nyúlnánk, először az életmódon kell változtassunk. Ha bizonyos körülményeken változtatunk, az sokkal többet segíthet, mint az étrend-kiegészítők – vallja a szakember.

Ezt kell tennünk a jó alvás érdekében

Minden körülmény közül a legfontosabb a matrac, és hogy milyen ágyneműben, hálóruhában alszunk. Fontos a hálószoba hőmérséklete (az ideális a 18-20 fok télen és nyáron), páratartalma, és hogy friss levegő legyen a helyiségben. Ezek olyan tényezők, amelyeken ha javítunk, a legtöbb esetben hamar helyrehozható a rossz alvás.

A táplálkozás is nagyon fontos, hogy ne terheljük meg alvás előtt az emésztőrendszert. Ugyancsak alvásgyilkos a túl sok kávé fogyasztása. Kevesen gondolnák, hogy délután 2 óra után már nem szabadna koffeint fogyasztani a pihentető alváshoz. Először az ehhez hasonló körülményeken érdemes változtatni, mielőtt étrend-kiegészítőket kezdünk szedni a jobb alvásért.

A hazai kutatások szerint minden vizsgált felnőttkorú embernek csaknem a fele szenved alvászavaroktól. Annyi bizonyos, hogy az egészség megőrzésében a jó alvás legalább olyan fontos, mint a táplálkozás és a mozgás; ma már a tudósok is ezt a hármast tartják a hosszú élet titkának.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

2024. október 15., 12:47

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a halloween. Az ünnephez kapcsolódóan megjelentek a sajátos küllemű, pókhálós, halálfejes sütemény-kreációk, amelyek közül most egy visszafogottabb, ám gyorsan elkészíthető muffint választottunk.