Az altató nélküli alvás nem álom

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.

2024. szeptember 9., 10:15

Szerző:

Rengetegen küzdenek Magyarországon is időszakosan vagy tartósan alvási nehézségekkel, közülük pedig sokan szednek altatót, gyógyhatású készítményt, isznak gyógyteát, ha rosszul alszanak. A Pénzcentrum G. Németh Györgynek, a Magyar Alvás Szövetség elnökének segítségével járta körül a témát, hogy mikor és kinek érdemes alvássegítő szereket szednie, és kinek nem. Az interjúból az is kiderül, hogy nem az altató szerek mellett tesszük le a voksot, akkor mire kell figyelnünk a jó alvás érdekében.

Alváskönnyítő szereket tett tiltólistára az EU

EU-szakértők nemrég kiadtak egy ajánlást, mely 13 gyógynövényi és egyéb anyag elkerülését javasolja élelmiszerekben, étrendkiegészítőkben. A magyar gyógyszerszakma szakértőinek nyilatkozatai alapján ezek közül több gyógynövény, hatóanyag a hazai szabályozás szerint már eleve feketelistán van, vagy nem javasolt a használata. A kockázatosnak ítélt szerek közé tartozik a kumarin, kurkumin, közönséges orbáncfű, teafaolaj, melatonin, piperin, p-szinefin, triptofán, poloskavész, maca, indiai szent bazsalikom, királydinnye és ashwaganda (vagy álombogyó). Ezen szerek, gyógynövények azonban több olyan termékben is megtalálhatóak, amelyeket a rossz alvás ellen ajánlanak. 

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, c. egyetemi docens az interjúban arra hívja fel a figyelmet, hogy mi mindent tehetünk meg a jó alvás érdekében, még mielőtt étrendkiegészítőkhöz vagy alváskönnyítő gyógyszerekhez nyúlunk. 

„A jó alvás azonban nagyon összetett dolog, melyhez éppúgy hozzátartoznak az alvási körülmények, az alvást meghatározó életmód, ahogy maga az alvásgyógyítás is. Megkülönböztetjük azokat, akik rosszul alszanak, alvászavarban szenvednek, vagy alvásbetegek – utóbbi már egy súlyosabb állapot. Miután pedig az alvásbetegségek is nagyon sokfélék lehetnek, ezeknek a megállapítása, diagnosztizálása is igen sokrétű és összetett folyamat. Éppen ezért az alvásgyógyítást nem szabad úgy elképzelni, hogy beveszünk egy pirulát, vagy egy gyógynövényt, és attól meggyógyulunk – vallja G. Németh György, hozzátette, hogy ők nem pártolják, hogy a paciens önmagát gyógyítsa különböző szerekkel.

„Amikor valaki néhány napig nem alszik jól, külső körülmények miatt, például sok stressz érte, és nem tud aludni, segíthetnek nekik az általános készítmények, azonban a krónikusan rosszul alvók számára nem jelent megoldást egy-egy tea vagy pirula.

Ha valaki heteken keresztül rosszul alszik, akkor legelőször is az okát kell megtalálni, mielőtt kezelnénk. A krónikus rossz alvásról másfél-két hónapon át tartó rossz alvás esetén beszélhetünk, amikor a beteg minden nap szenved az alvatlanságtól – közkeletű szóval álmatlanságtól. Ilyen esetekben szigorúan orvosi vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mi áll a háttérben, mielőtt a kezelést megkezdenék. Ilyenkor egyáltalán nem ajánlott bármiféle gyógyhatásúnak vélt készítménnyel kísérletezni. Az Alvás Szövetség álláspontja, hogy csak klinikailag igazolt gyógyszereket szabad használni az alvásgyógyászatban, szakorvosi ajánlásra” – hívja fel a figyelmet a szövetség elnöke.

Enyhe alvásproblémákon segíthetnek a gyógynövények

G. Németh György azt javasolja azoknak, akik enyhe alvásproblémától szenvenek, hogy fogyasszanak komlót, kamillát, citromfüvet, vagy macskagyökeret. Azokat a szereket is, amelyeket ilyen célra árulnak, általában ezek a növények alkotják. A szakember szerint, ha valakinek az életében éppen úgy jön ki a lépés, hogy kicsit nyugtalanabb, stresszesebb, esetleg gyászol, akkor hasznosak tudnak lenni a stresszoldó, nyugtató jellegű szerek és nem kell egyből az orvoshoz rohanni. Mielőtt azonban gyógyszerhez vagy más szerekhez nyúlnánk, először az életmódon kell változtassunk. Ha bizonyos körülményeken változtatunk, az sokkal többet segíthet, mint az étrend-kiegészítők – vallja a szakember.

Ezt kell tennünk a jó alvás érdekében

Minden körülmény közül a legfontosabb a matrac, és hogy milyen ágyneműben, hálóruhában alszunk. Fontos a hálószoba hőmérséklete (az ideális a 18-20 fok télen és nyáron), páratartalma, és hogy friss levegő legyen a helyiségben. Ezek olyan tényezők, amelyeken ha javítunk, a legtöbb esetben hamar helyrehozható a rossz alvás.

A táplálkozás is nagyon fontos, hogy ne terheljük meg alvás előtt az emésztőrendszert. Ugyancsak alvásgyilkos a túl sok kávé fogyasztása. Kevesen gondolnák, hogy délután 2 óra után már nem szabadna koffeint fogyasztani a pihentető alváshoz. Először az ehhez hasonló körülményeken érdemes változtatni, mielőtt étrend-kiegészítőket kezdünk szedni a jobb alvásért.

A hazai kutatások szerint minden vizsgált felnőttkorú embernek csaknem a fele szenved alvászavaroktól. Annyi bizonyos, hogy az egészség megőrzésében a jó alvás legalább olyan fontos, mint a táplálkozás és a mozgás; ma már a tudósok is ezt a hármast tartják a hosszú élet titkának.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: DieterRobbins via Pixabay)