Kiderült, ezért csomagolják műanyagba a kígyóuborkát

Akár hiszi, akár nem, de jó oka van annak, hogy a kígyóuborka jellemzően műanyag csomagolásban kapható. 

2024. október 15., 13:54

Szerző:

A kígyóuborka rendszerint műanyag csomagolásban kerül a boltok polcaira, egyesek szerint pedig a bolygó szennyezése szempontjából ez nem túl szerencsés megoldás. A dologban persze van igazság, ugyanakkor annak is megvan az oka, hogy a népszerű zöldséget így lehet megvásárolni. 

Segít megtartani a nedvességet 

Mivel az uborka vékony héjú, ezért hajlamos lehet a nedvesség elvesztésére. Ennek következtében az uborka elveszti ropogós mivoltát, hamar fonnyadni kezd, viszont ha műanyag csomagolást kap, akkor az egyfajta második héjat biztosít a számára, aminek köszönhetően a nedvességtartalmát is hosszabb ideig képes megőrizni. 

Megakadályozza a zúzódásokat és karcolásokat 

A műanyag fóliának köszönhetően elkerülhető, hogy az uborka a boltba szállítás ideje alatt sérüljön. Persze a vásárlók nemcsak a hibátlan termékeket részesítik előnyben, de az esetleges zúzódások és karcolások következtében az uborka penészedni vagy rothadni kezdett. Az Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) éppen ezért azt javasolja, hogy senki ne vásároljon olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, am sérült. 

A műanyag távol tartja az oxigént 

A műanyag borítás távol tartja az oxigént az uborkától, ami azért előnyös, mert ezzel lassítani lehet a bomlási folyamatot. A mikroorganizmusoknak ugyanis oxigénre van szükségük a növekedéshez és a szaporodáshoz, ha viszont ezek elszaporodnak, akkor a termék hamar romlásnak indul. 

Uborka a fagyóban 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt az uborka akár hónapokig tárolható gond nélkül a fagyasztóban. Az uborkát egyben is le lehet fagyasztani, de a vizenyősség elkerülése érdekében jobb, ha felszeleteli őket, mielőtt bekerülnének a mélyhűtőbe. A felolvasztás során pedig érdemes az ubikat legalább egy teljes éjszakára áttenni a hűtőbe, lehetőség szerint egy egész éjszakára. Arra persze mindenképpen fel kell készülni, hogy az így felolvasztott uborka valamivel puhább lesz, az ízélményen ez viszont nem sokat változat. Ami jó hír, hogy az uborka a fagyasztás után akár 6-9 hónappal is bátran fogyasztható. További részletek ebben a cikkünkben.

(Forrás: Simply Recipes, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a halloween. Az ünnephez kapcsolódóan megjelentek a sajátos küllemű, pókhálós, halálfejes sütemény-kreációk, amelyek közül most egy visszafogottabb, ám gyorsan elkészíthető muffint választottunk.