Izland a Facebook-on alkotmányoz

Izland a világ egyik leginkább 'behálózott' országa, s 320.000 lakójának kétharmada fenn van a Facebook-on! Ezért Johanna Sigurdardottir miniszterelnök, a parlamenti képviselőkkel a háta mögött, erre alapozva kezdeményezte a közvetlen demokrácia kiterjesztésének egy rendhagyó módját: hogy a közösségi oldalakon interaktivizálják az ország új alaptörvényeinek vitáját. Ezzel is vitalizálva a gazdasági válság által leginkább szétrázódott európai társadalmat. Sikerrel!

2011. június 14., 13:08

Mint emlékezetes, az északi szigetország volt az, amelyiket talán a leginkább sújtotta a 2008-as gazdasági világválság. Miközben a bedőlt bankok és az állam pénzügyeinek konszolidációja még ma sem lezárt folyamat, az ország talpra állása szempontjából az egyik legfontosabb pontnak tartják a tervezett új alkotmányt. Ez magától értetődően tükrözi majd az izlandi társadalom önmagáról alkotott új képét, s természetesen alapvető változásokat hoz majd, például a parlamenti választási rendszer és a bírák kinevezése tekintetében is.

Az izlandiak a világ egyik leginkább "behálózott" országa, s 320.000 lakójának kétharmada fenn van a Facebook-on!

Johanna Sigurdardottir miniszterelnök, a parlamenti képviselőkkel a háta mögött, erre alapozva kezdeményezte a közvetlen demokrácia kiterjesztésének egy rendhagyó módját – nevezetesen, hogy a közösségi oldalon vitassák meg az ország új alaptörvényeit. Mondván: Izlandnak friss erőre van szüksége a megújuláshoz! S rég maguk mögött hagyták azokat az időket is, amikor az alkotmányunkat kalapos, szakállas öregurak írták, valahol egy palota titkos termében, a tengeren túl. Nem is burkoltan, célozva ezzel arra is, hogy a dán fennhatóság alól való függetlenségük megszerzését követően, 1944-ben írt alkotmányuk még szorosan a dán mintát követte.

Most ezer, 18 és 89 év közötti izlandi lakost választottak ki sorsolással, hogy ötleteikkel, javaslataikkal legyenek aktív résztvevői a Facebook-on folyó alkotmányozásnak. A

Facebookmellett a többi nagy közösségi fórumra, így a Twitter-re, a Youtube-ra és a Flickr-re is kiterjesztett interaktív konzultációt a parlament koordinálja, s persze bárki belekapcsolódhat. Mint ahogyan a törvényhozás tanácskozásait is nyílttá teszik a bevont világhálós platformokon.

Johanna Sigurdardottir és a politikai elit úgy véli, a választópolgárok szinte azonnali lelkesedése és aktivizálódása a folyamat életképességének bizonyítéka. Most mindenki azt reméli, a Facebook-on születő új alkotmány mint nagy közös paktum vonul majd be az ország történelmébe.

A miniszterelnök-asszony ötlete az országimázs szempontjából is sikeres:

Izland Facebook oldaláraa világ minden sarkából özönlenek a gratulációk.

Forrás:

SVT– a svéd köztelevízió