Berlinre tovább is számíthatunk

Berlini nagykövetünk, Peisch Sándor 20 éve, a bonni magyar nagykövetség első beosztottjaként részese volt a határnyitásról folytatott történelmi tárgyalásoknak. Már pályája kezdetén dolgozott Berlinben, 2003 óta ismét a német fővárosban dolgozik. Mint a magyar-német kapcsolatok egyik legjobb szakértőjét kérdeztük: azok állásáról.

2009. augusztus 31., 15:52

Úgy tűnik hagyományosan kiváló kapcsolataink már nem a régiek…

Ez tévedés. Persze lehet visszavágyni a 20 évvel ezelőtti időkbe – de az akkori helyzet természetesen megismételhetetlen. Azóta elértük azt, amiért akkor küzdöttünk: ugyanazokhoz a szövetségi rendszerekhez tartozunk, mint Németország. S ezekben ott vannak szomszédaink is, akik számára a szövetségi köztársaság ugyancsak az első számú gazdasági partner. Berlin számára a kapcsolatok Franciaországhoz, Lengyelországhoz, Izraelhez az ismert történelmi okokból elsőbbséget élveznek. Ami viszont nem jelenti, hogy Magyarország, amely oroszlánrészt vállalt a német újraegyesítés megindításában, ne élvezne mindenkor megkülönböztetett figyelmet. Ezt mutatja az idei, magas szintű látogatások egész sora is.
Most itt a válság, valamint a választási előkészületek állnak természetesen a figyelem középpontjában, de Magyarország - éppen az évforduló kapcsán – sok figyelmet kap. És örvendetes, hogy a média által rólunk tükrözött kép pozitívabb. Korábban a gazdasági nehézségek, a megosztottság, a politikai harcok álltak a tudósítások középpontjában.
Természetesen a mi feladatunk, hogy ne engedjük feledésbe merülni a „hőskorszakot.”. Hiszen azóta nemzedékek nőttek fel, amelyeknek nincsenek személyes emlékei. 1989 óta nemsokára a hatodik német parlament ül össze, s abban legfeljebb 10-15 százalék azon politikusok aránya, akik már a Bundestagban ültek 20 éve is.

Merkel kancellár legutóbb Sopronban találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Mit mondhat a tárgyalásról?

Igen fontos, hogy bár a kormány átmeneti, a találkozó létrejött, azt Merkel asszony fontosnak tartotta. Érdemes felidézni, hogy bár ő nem értett egyet a márciusban az EU-ban benyújtott magyar javaslattal a kelet-európai országok támogatásáról, akkor kijelentette, hogy Magyarországot nem hagyják magára s nagy szerepe volt abban, hogy megkaptuk az EU - és az IMF-hiteleket.
A megbeszélésen a magyar kormányfő tájékoztatást adott a válság elhárítására tett erőfeszítésekről, amit a kancellár asszony elismeréssel nyugtázott. Bajnai Gordon informálta a vendéget a magyar-szlovák kapcsolatokban kialakult feszültségről is – ezt Angela Merkel tudomásul vette. Nyilvánvaló, hogy Németország e kérdésben nem kíván közvetíteni, hanem arra hívja fel mindkét felet, keressék az utat kapcsolataik normalizálásához. Annyi bizonyos, hogy a találkozó ténye növeli a Magyarország iránti bizalmat a német gazdaság köreiben.

Mit várhatunk a válság közepette a számunkra kulcsfontosságú német gazdaságtól?

Van bizonyos derűlátás, van érdeklődés a beruházások iránt, mind a nagy – mind a kis-és közepes vállalatok részéről. Jó üzenet volt, hogy Daimler-Benz megkezdte kecskeméti gyárának építését. Magyarország továbbra is vonzó befektetési cél, hiszen jelentős a különbség a bérek szintjében. Vonzóak vagyunk a turisták számára is, de számuk idén visszaesett. Ez tőlünk független: a német ember figyelembe veszi a figyelmeztetéseket, hogy a válságban erkölcsös, ha otthon marad és ott költi a pénzét. Bízunk kezdeményezéseink sikerében, hogy minél több fiatal látogasson el hozzánk a 20. évforduló évében. Jöjjenek szüleikkel, nagyszüleikkel, akik részesei voltak hajdan a balatoni találkozóknak a nyugaton élő rokonokkal, vagy tanúi az 1989-es eseményeknek. Több német újságíró-csoport is járta, járja az országot, felkeresik a határnyitás helyszíneit, találkoznak 1989 főszereplőivel.

A német választások időszaka egyfajta szünetet hoz kapcsolatainkban?

Távolról sem. Szeptember 9-én ismét Berlinbe érkezik Sólyom László köztársasági elnök. Találkozik Horst Köhler szövetségi elnökkel s mindkét államfő részt vesz a nagykövetség által a 20.évforduló alkalmából rendezett ünnepi hangversenyén. A koncerten a 100 tagú cigányzenekar vendégszerepel.
Varga István gazdasági miniszter az ősz folyamán road-show keretében a német gazdaság központjaiban első kézből tájékoztatja a nagyvállalatok vezetőit a magyar gazdaság helyzetéről, a beruházási lehetőségekről. Az utóbbiakról is szó lesz a hagyományos, magas szintű Magyar-Német Fórumon, amelyet november 20-21-én kerül sorra, ezúttal Budapesten