Az agykutatók újabb megdöbbentő felfedezést tettek

Orvosi képalkotó eljárással mutatták ki amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételektől, nem a jutalomközpont, mint általában - idézte a Scientific American című tudományos ismeretterjesztő folyóirat online kiadása.

2011. június 8., 11:13

Az ételek vagy akár csak róluk készült fotók nézegetése az emberek többségében jó érzéseket kelt, ám az anorexiások éppen ellenkezőleg vannak ezzel: kellemetlenül érzik magukat a tartalmas étkek puszta látványától is.

Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra - írta a

harmonet.hu.

Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá. Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiás résztvevők agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá. A különbség okának feltárása közelebb vihet az evészavarok kezeléséhez is.