A szex lehet a válság egyetlen előnye

Soha nem látott óriási teszt elkészítésére vállalkozott a Lifenetwork.hu a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesülettel. Hétfőn, október 18-án, hétfőn indul az ország nagy szextesztje, amely során mintegy fél millió embert fognak megkérdezni szexuális szokásaikról.

2010. október 17., 19:24

Dr. Molnár Tamás, a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület elnöke szerint a gazdasági válságok idején megváltozik a szerepe a szexualitásnak és akár a párkapcsolatok egyik pillérévé is válhat. Ennek oka, hogy az emberek a válságok idején olyan értékek felé fordulnak, mint a család, az emberi kapcsolatok, így a szex - a jó szex.


"Bár az országban kevés reprezentatív eredményeket felmutató felmérés történt, azért az bátran kijelenthető, hogy a mai magyar lakosság szexuális szokásait illetően konzervatívabb beállítottságú, mint Európa más országainak népei. A fiatalok kevésbé informáltak, és a valós szexuális szakmai tudást is későbbi életkorokban sajátítják el - kevésbé profi módon. Nagyon fontos hipotézisünk, hogy a lakosság szemlélete, szexhez való hozzáállása a rendszerváltás óta nagyot változott. Ennek leglényegesebb vetülete a szexuális szélsőségekhez való viszonyulása: úgy véljük, hogy a lakosság sokkal bátrabban meri felvállalni a szexualitást, beszél róla, elfogadja azt, legyen szó pornográfiáról, vagy egyéb más, egykor szélsőségesnek vagy nem természetesnek kikiáltott magatartásról, mint pl. önkielégítés, homoszexualitás, párcsere vagy a csoportszex" - állítja a szakember.

Az ország nagy szextesztje - amely ötven kérdésből fog állni - hamarosan elérhető lesz a

Lifenetwork.huoldalán - mondja Gyimesi Andrea szexuálpszichológus, az egyesület titkára. "A szexuális szokások mellett mérni fogjuk a megkérdezettek tájékozottságát, azt, hogy mennyire felvilágosultak a szexualitást illetően, és rákérdezünk az esetleges szexuális zavarokra is.

A felmérés külön specialitása, hogy a kérdések kitérnek arra is, hogy az illető hogyan viszonyul a szélsőséges szexuális viselkedésekhez és tabukhoz. Nagyon fontos eleme a szextesztnek, hogy roppant széles kört érint: a 18 és 50 év közötti emberek körében fog mérni, többek között olyan mutatók alapján, mint az iskolai végzettség, lakóhely, nem és életkor" - tájékoztatott a szakember. A szexuálpszichológus szerint a teszt elemzése, értékelése olyan ismeretekhez juttatja a szakembereket, amelyre eddig soha nem volt példa, mert az ANTSZ illetve a Statisztikai Hivatal sokkal kisebb felmérései csak egy-egy réteg vizsgálatára voltak alkalmasak. Ennyire átfogó tesztmunkára eddig nem került sor.