20 millió rabszolga

Hogy a hitleri birodalom zsidók millióit, romák százezreit gyilkolta le, köztudott. Kevesebben tudják, hogy a nácik a háború alatt 20 milliónál több kényszermunkást zsigereltek ki. Többségüket Kelet-Európából.

2010. október 1., 06:44

Az „Emlékezés, felelősség és jövő” elnevezésű állami alapítvány rendezte a héten megnyílt kiállítást a berlini Zsidó Múzeumban, de anyagát később bemutatják más nyugat-európai fővárosokban és Amerikában is.

Ez a visszatekintés a is tükrözi, mennyire komolyan veszi a német politika a sötét múlt feldolgozását. A kiállítás, amelyet Christian Wulff államelnök nyitott meg, drámai fotók helyett képeivel is azt akarja bemutatni, hogy nem egyes emberek brutalitása állt a történtek mögött, hanem sokkal-sokkal többeké. A haláltáborokról ugyanis valóban nem tudhatott sok német. A több, mint 20 millió külföldi kényszermunkás azonban ott volt a szemük előtt: azok ott robotoltak a hadiüzemekben, a mezőgazdaságban, a vasútnál, az építkezéseken, az utakon – sőt, még háztartásokban is. Lényegében minden német találkozott a lesoványodott férfiakkal, a fejkendőt viselő, nyomorult nőkkel. Akik közül egyesek gyermeküket siratták: a kényszermunkában született magzatra a halál várt.

Az első kényszermunkások tízezrei még németek voltak: a táborokba zárt politikai ellenfeleket dolgoztatták brutálisan, gyakran értelmetlenül. Azután a háború kitörése után társultak hozzájuk milliószámra az elhurcolt külföldiek: lengyelek, franciák, belgák, hollandok – aztán tömegesen oroszok, ukránok és a többiek. Velük kellett pótolni a hadiüzemekben és mindenütt a kiesett munkaerőt. Még akkor is, ha sokan csak rövid ideig bírták: a megfeszített munka, az életkörülmények, a minimális táplálkozás következtében gyorsan elhaltak.

Ötvenhat év után és jelentős nemzetközi nyomásra az alapítvány révén még 1.7 millió egykori kényszermunkást sikerült megtalálni és 2-3 ezer eurós kártérítésben részesíteni – a többiek addigra elhunytak. A kiállítás felveti látogatóinak a kérdést: mit tehetett akkor a német ember? A válasz: megpróbálhatta emberséggel enyhíteni a rabszolgák szenvedését - vagy még súlyosbíthatta azt. A történetírók szerint a nagy többség az utóbbiak közé tartozott.

További írásokat olvashat Németországról a www.ger-mania.hu honlapon