Új életet talált a NASA

A csütörtök délután napvilágot látott pletykáknak megfelelően megdöbbentő bejelentést tettek az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) munkatársai, akik új létformát fedeztek fel – méghozzá itt a Földön, Kaliforniában, a mérgező vizéről ismert Mono-tóban.

2010. december 2., 20:37

Az újonnan felfedezett baktérium különlegessége, hogy örökítőanyaga (DNS-e) nem abból a hat elemből (szénből, hidrogénből, nitrogénből, oxigénből, foszforból és kénből) épül fel, mint a Földön ismert összes többi élőlényé. Ennek az egyedülálló baktériumnak a DNS-ében foszfor helyett arzén van – a tudomány eddig úgy tartotta, ilyesmi lehetetlen.


A Mono-tó vize nagyon sós, lúgos és magas arzéntartalmú; a kutatók a tó üledékéből izolálták a Halomonadaceae baktériumcsalád GFAJ-1 jelű törzsét, amelyet azután laboratóriumban úgy tenyésztettek, hogy a foszfátot fokozatosan lecserélték arzénra. A kutatók előtt is ismeretlen módon a baktériumok "átálltak", az arzén beépült a baktériumtörzs DNS-ébe. Egyelőre rejtély, hogyan működnek az arzéntartalmú szerves vegyületek.

A felfedezésnek azért van különös jelentősége a NASA szempontjából, mert teljességgel megváltoztatja a földönkívüli élet utáni kutatás eddigi kereteit. Ha ugyanis ilyen lények léteznek, akkor olyan bolygókon is kialakulhatott az élet, amelyekről eddig úgy gondolták a szakemberek, hogy az uralkodó körülmények kizárják bármiféle élet kicsírázását.