Tudósok és politikusok randevúja

Egy hétig követték a tudomány- és iparpolitikával foglalkozó EP-képviselők munkáját azok a tudósok, akik részt vettek a STOA (az EP tudományos és technológia háttérintézménye) programjában. Tavasszal a politikusok veszik fel a kutatói köpenyt a tudományos intézetekben.

2011. november 24., 11:21

„Tudomány és politika egyszerre keresik a válaszokat a globális társadalmi kihívásokra, ezért meg kell ismerni egymás munkáját” – értékelte Herczog Edit a STOA újszerű kezdeményezését, melynek során több EP-képviselő is vendégül látott egy-egy tudományos kutatót irodájában néhány napig. A kutatók betekinthettek az EP döntéshozatali folyamataiba, így többek között beleláthattak abba is, hogyan születnek a különféle tudományos programokat érintő döntések. A folyamat következő lépéseként ki-ki meglátogatja a párjául kapott kutatót az intézetében, hogy betekintsen a legújabb eredményeikbe. Így utazik Herczog Edit januárban Manchesterbe, hogy megismerje a nukleáris biztonsággal foglalkozó Dr. Stéphanie Cornet munkáját. „A nukleáris hulladék kezelése, újrahasznosítása és semlegesítése a biztonságos jövő egyik kulcskérdése, ezért nagy érdeklődéssel tekintek majd be a Dr. Cornet által a Manchesteri Egyetemen vezetett kutatásokba” – utalt a képviselő a kutató munkájának jelentőségére.

„Európa a növekedésben és a munkahely-teremtésben érdekelt, ehhez pedig kizárólag az innováción keresztül vezet az út” – fogalmazott Herczog, aki hozzátette, éppen ezért nem ellenségként, hanem partnerként kell egymásra tekintenie a tudományos szférának és a döntéshozóknak.