Kulka János szívszorító nyilatkozata: 66 éves vagyok, visszamentem gyerekbe

Kulka János egyre jobban van, koncerten énekel, színdarabban játszik, az álmai azonban...

2024. október 3., 15:39

Szerző:

A hétvégén sok év után újra színházi bemutatón szerepelt Kulka János: a Halál Velencében című, különleges előadás egyetlen szereplője ő. Thomas Mann novellája egy hangoskönyv-felvételnek hála a 20 évvel ezelőtti Kulka János hangján szólal meg, ehhez a nemzet színésze most csak a jelenlétét, arcjátékát, gesztusait adja az egyszemélyes előadásban. A bemutató kapcsán a Fókusz című műsor készített interjút Kulka Jánossal, aki azt mondja, hogy ez a darabja (amint azt a cím is jelzi), a halálról szól, de nem rossz érzés a számára ezzel szembesülni.

Kulka János fáradt, de jól van

Kulka János nemcsak az új előadásban lépett közönség elé a napokban, hanem a Pozsonyi Pikniken is, ahol Csákányi Eszterrel közösen adtak koncertet. A színész azt mondja, jólesik a szereplés, de már nem olyan élmény, mint régen:

„Idegen lett. Más lettem.”

Arra a kérdésre, hogy hogyan van most, a következő választ adja:

„Jól. Kicsit fáradt vagyok, de jól.”

Kulka János korábban nagyon komor nyilatkozatokat adott arról, hogyan érzi magát a sztrókja óta, aminek immár nyolc és fél éve. Sok idő kellett hozzá, de úgy tűnik, a kedélyállapota most már határozottan jobb. Ami viszont nem változott: azóta is rengeteget álmodik:

„Gyakran, főleg gyerekkorban álmodom. 66 éves vagyok, visszamentem gyerekbe. Annyira furcsa.”

És még egy részletet kiemelünk az interjúból, itt Kulka János arra válaszol, hogy mivel telnek mostanában a napjai:

„Gyógytornász egy héten egyszer. Aztán pszichológus egy héten egyszer. Nem tudom, mit csinálok... Gondolkozom állandóan.”

Alább találja a teljes interjút.

Kulka János – Halál Velencében

Az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció által színpadra állított előadásról a Jurányi ház honlapján többek között a következők olvashatóak:

„Kulka János 2006-ban hangoskönyvben mondta fel Thomas Mann Halál Velencében című regényét, melyben egy idős professzor egy velencei utazás alkalmával szembesül személyisége eleddig rejtett oldalával, amely arra készteti, hogy szembenézzen eddigi életével.
Az előadás különféle színházi műfajjal kísérletezik: egyszerre performance, hangjáték és monodráma, amelyben az élet, a színház és az irodalom szétválaszthatatlanul összefonódik és sajátos viszonyba lép egymással.
Kulka János személye több generáció számára fogalom. Egyéni formátumú alkotóművész, összetéveszthetetlen stílussal és karizmával. 58 éves, amikor az életében egyik napról a másikra minden megváltozik. Az események óta ez az első alkalom, hogy egyedüli szereplőként lép színpadra.”

(Kiemelt kép: RTL.hu/Fókusz)