50 év felett látásvesztéssel is járhat ez a betegség – ezek a tünetek

Bizonyos betegségek esetén a látásvesztés valós kockázati tényező.

2024. október 3., 15:14

Szerző:

Egyes kórállapotok esetén nagyobb az esély a szürkehályog kialakulására, ez pedig a teljes látásvesztés előtt is megnehezítheti a páciensek életét – figyelmeztetett a TheEyeDoctors.

A szürkehályog gyakorlatilag a szemlencse elhomályosulását jelenti, és az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a kialakulására a férfiak és a nők körében egyaránt. Kezdetben egészen enyhe, szinte észrevehetetlen tünetekkel jelentkezik, ám ezek idővel súlyosbodnak, ahogy a szürkehályog a szemlencse egyre nagyobb felületét érinti.

A diagnosztizálást az is nehezítheti, hogy a tünetek sok más, kevésbé veszélyes betegségre is utalhatnak, ám mindenképpen szakorvosi kivizsgálást szükséges, hogy a súlyos szövődmények elkerülhetőek legyenek.

A látásvesztés komoly veszély

A szürkehályog kialakulásának kockázatát növelik a korábbi szemműtétek, az ultraibolya sugárzás, illetve a napszemüveg nélkül erős napsütésben, hosszú időn át való tartózkodás. Néhány szteroid tartalmú, elsősorban ízületi gyulladások kezelésére használt gyógyszer esetében is megnő a kockázat, és a cukorbetegeknél is indokolt a rendszeres szűrővizsgálat.

A leggyakoribb tünet a homályos látás, amely kezdetben olyan, mintha egy ködös üvegen át szemlélné a páciens a világot, Már ez is hatással lehet a mindennapi életvitelér,e mert megnehezíti az olvasást és az autóvezetést is.

Jellemző, hogy a betegek erősebb lámpákat helyeznek el, ahol csak tehetik, mert több fényre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően lássanak. Különösen este érezhetik úgy, hogy csökkent a látásélességük. Ezzel egyidőben viszont fényérzékenység is kialakulhat: a hirtelen jelentkező, éles fényeket nem tudják elviselni, ez autóvezetés közben akár balesetveszélyes is lehet, ha a szürkehályog előrehaladottabb állapotban tart.

Aki szemüveget vagy kontaktlencsét visel, annak feltűnhet, hogy egyre gyakrabban kell lencsét cseréltetnie, mert egyáltalán nem érzi azt elég erősnek. A színek érzékelése is megváltozhat: még az élénk színeket is fakónak érezheti a beteg, fokozatosan minden elszürkül számára. A mindennapi élet során az is sok nehézséget okozhat, hogy a beteg kettőslátást tapasztalhat.

Aki a fenti tüneteket tapasztalja, annak a szakemberek azt javasolják, hogy mihamarabb vegyenek részt szakorvosi vizsgálatokon, hogy fény derüljön a tünetek valói kiváltó okára. A szürkehályog végső esetben műtéti úton eltávolítható, a késlekedésnek azonban nincs helye, ugyanis az idő előrehaladtával kezeletlenül biztosan romlani fog a páciens állapota.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)