Ingyenes egészségügyi szűrés zajlik országszerte egész hónapban

Október a látás hónapja, így számos helyen egészségügyi szűrés és akciók várják a pácienseket.

2024. október 2., 14:21

Szerző:

Egy-egy egészségügyi szűrés mindig sokak számára jelent nagy segítséget, októberben pedig a látásszűrés kerül a középpontba – hívta fel a figyelmet a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség.

Mivel az október a látás hónapja, az egészségügyi szűrővizsgálatokat egész hónapban ingyenesen végzik el az optikai üzletek. Elsősorban a preventív szűrésekre fektetik a hangsúlyt, így annak is érdemes részt vennie ezeken a vizsgálatokon, aki eddig nem tapasztalt problémát a látásával, ugyanis kezdetben akár nagyon enyhe tünetekkel is jelentkezhet a látásromlás.

A szövetség kezdeményezéséhez minden évben számos optikai üzlet csatlakozik: idén már 300 helyszínen végzik el a látásvizsgálatokat, amelyek az év többi részében fizetős szolgáltatásnak minősülnek. Ennek során felmérik a szemek állapotát, illetve a látásélességet, és szükség esetén akár helyben el is készíttethető a szakemberekkel a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse.

Az egészségügyi szűrés mellett mással is készülnek

A díjmentes preventív látásszűrés mellett ingyenesen ellenőrzik a már meglévő szemüvegek állapotát is, és szükség esetén elvégzik azok javítását is. Aki nincs megelégedve a mindennapok során használt szemüvegkeretével, esetleg a lencsével, a helyszínen tanácsot kérhet a szakemberektől, akik segítenek kiválasztani a megfelelő darabokat, és azt is elmondják, hogyan érdemes azokat tisztítani vagy viselni.

Akinél a dioptria módosítására van szükség, pontos képet kaphat arról, hogy milyen lencse lenne számára ideális, és a kontaktlencsék használatával kapcsolatban is segítenek a helyszíneken. A szaktanácsadás szintén díjmentes, és további előny az is, hogy minden szolgáltatás elérhető egy helyen, így a pácienseknek sem kell órákig várniuk több helyszínen, mire hozzájutnak a megfelelő segédeszközökhöz.

A látással kapcsolatos szűrővizsgálatokon azoknak is érdemes részt venniük évente egyszer, akiknek nincs semmilyen érzékelhető látásproblémájuk, ugyanis gyakran egy-egy rutinvizsgálat során derül fény a kezdődő szembetegségekre is. Akinél a szűrés során kiderül, hogy komplexebb szemvizsgálatra van szüksége, a szakemberektől erre vonatkozóan is tanácsokat kap, hogy mihamarabb eljusson a megfelelő szakemberhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Együtt élni egy idős kutyával egyszerre felemelő és nehéz. Négylábú barátunk sokkal több figyelmet igényel, mint ereje teljében, eljön a gyógyszeres kezelések és sepciális táplálás ideje. Bár az idős kutya kevésbé aktív, ugyanannyira vágyik a gazdi szeretetére, mint amikor tappancsos pocakgombócként berobbant az életébe.

Egy macska nem tud kicsit dühös lenni, ha felbosszantjuk, az összes porcikájával meg van sértődve. A viselkedéskutatók szerint a macska dühét számos jel mutatja, érdemes odafigyelni a cica testbeszédére, nehogy beszerezzünk egy (újabb) sérülést.