Gulyás Gergely: Orbán Balázs ügye le van zárva

A Békés vármegyei Geszten tartott kormányülés utáni kormányinfón Gulyás Gergely gazdasági semlegesség mellett a gazdasági növekedés és persze Orbán Balázs ügye is szóba került.

2024. október 3., 16:37

Szerző:

Magyarország ki akar maradni a Brüsszel és Nyugat-Európa által hirdetett "kereskedelmi hidegháborúból", helyette a gazdasági semlegesség politikáját követi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Békés vármegyei Geszten. Gulyás Gergely közölte: a kormány a következő években kiemelt feladatának tekinti a megfizethető lakhatást, a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremeléseket és a kis- és közepes vállalkozások (kkv) méretugrását. Orbán Balázs ügye pedig le van zárva.

A kihelyezett kormányülés helyszínén tartott Kormányinfón a miniszter hangsúlyozta, Magyarország számára a kereskedelmi hidegháború rendkívül veszélyeket rejt, mert a magyar gazdaság exportvezérelt, és egy ilyen hidegháború elzárja az országot a piacoktól és a befektetési lehetőségektől.

Közölte, a gazdasági semlegesség lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb növekedést.

A következő években az a cél, hogy a magyar gazdaság 3-6 százalék között növekedjen

- mondta.

Hozzátette: a gazdasági növekedést konkrét programok is segíteni fogják. Korábban már bejelentették a munkáshitel bevezetését, a tőkejuttatást a kkv-nak és a családi adókedvezmény megduplázását.

Gulyás Gergely a további feladatok között említette a megfizethető lakhatás kapcsán a kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására hirdetett programot. Azt szeretnék, ha a munkaadók és munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének - tette hozzá.

A kkv-kal kapcsolatban azt mondta, a következő két évben szeretnék a nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani.

Jelezte, ezek a programok részét képezik a november első tíz napjában benyújtandó jövő évi költségvetésnek.

Orbán Balázs ügye le van zárva

Az Index tudósítása szerint Gulyás Gergely kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: szerinte Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott  1956-tal kapcsolatban, de Magyarország a NATO tagja, eddig is eleget tettek a szövetségesi kötelezettségeknek, és ezután is eleget fognak tenni. Azt ízléstelennek és cinikusnak tartja, hogy azoknak az országoknak a nagykövetei próbálnak történelmi vitába keveredni, amelyeknek az országai semmit nem tettek 1956-ban, amikor vérbe fojtották a szabadságharcot. A politikai igazgató ügyével kapcsolatban a miniszter leszögezte: „Le van zárva az ügy a részünkről”. Később azt is megerősítette a tárcavezető, hogy Orbán Balázs továbbra is marad a kormányfő politikai igazgatója. Gulyás egyébként azt is cáfolta, hogy a kormány „mérte volna” az Orbán-ügy lecsapódását. 

A libanoni helyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte, a kormány minden Libanonban tartózkodó magyar állampolgárokat arra kér, hogy hagyja el az országot és regisztráljanak a konzuli védelembe. „Ha nem muszáj ott lenni, akkor magyar ott ne tartózkodjon.” A miniszter szerint migrációs nyomást eredményezhet a közel-keleti konfliktus, még akkor is, ha nem közvetlenül érinti a kontinensünket. „Bármilyen migrációs nyomás van a világban, Európának az kockázatot jelent.”

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a kormány kihelyezett ülésén Geszten 2024. október 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt)