Tej: Világnappal ünnepeljük legősibb kalciumforrásunkat!

A tej az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere, amelyet magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma miatt a Föld népességének 44%-a fogyaszt napi rendszerességgel.

2010. június 15., 13:29

A tej pozitív élettani hatásai miatt, és hogy felhívják az emberek, különösen a nők és a gyermekek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség és az ENSZ 1957-től világnappal ünnepeli a tejet, amelyből mi magyarok évente 68,9 litert fogyasztunk. Habár a hazai tejfogyasztási adat az európai középmezőnybe sorolható, egyúttal azt is jelenti, hogy mindössze alig 2 deciliter tejet iszunk naponta, a szakemberek által javasolt fél literrel szemben.

Az ember első tápláléka

Jelenlegi ismereteink szerint a rendszeres és tudatos tejtermelés és –fogyasztás egészen i.e. 5000-re nyúlik vissza. Az állatokat kezdetben húsuk miatt háziasító elődeink ugyanis egy idő után felismerték, hogy bizonyos állatfajták húsukon kívül más élelmiszerforrásként is hasznosíthatók. Tehéntejet emberi táplálékként először a Közel-Keleten kezdtek fogyasztani. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a mai Törökország területén már i.e. 6.500 körül fogyasztottak tejet, igaz, akkor azt még csak az állattartás egyfajta „melléktermékének” tekintették őseink.

A Tej Világnapjának háttere

Eme több ezer éves kalcium- és ásványi anyag-forrás ünneplésére méltán szenteltek világnapot a táplálkozással, egészségüggyel és tejtermeléssel foglalkozó nemzetközi és hazai szervezetek, a tejet világnappal ünneplő 160 országban azonban e jeles nap dátuma nem mindig esik egybe. Noha a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki erre a célra, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től már konkrét dátumot, június 1-jét jelöli meg világnapnak, amitől mi magyarok kissé eltérünk, mivel az idén június 16-án emlékezünk meg a tejről, illetve a tej élettani hatásairól.

A tej élet, erő, egészség

Pozitív élettani hatásokból pedig van bőven, hiszen az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut például az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Napi fél liter tej már fedezi teljes kalciumszükségletünket, megőrzi csontozatunk és fogaink épségét és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag - a daganatképződéssel szemben is ellenhatást kiváltó - riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin).

A tejben lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír, tejmagnézium tartalma pedig a szívizomzat erősítőjeként ismert.

Tejfogyasztás a világban és Európában

Habár a dietetikus szakemberek által ideálisnak vélt napi fél liter mennyiségtől messze elmarad alig napi 2 deciliteres, azaz 68,9 liter éves tejfogyasztásunk, mi magyarok még így is igazi „tej nagyhatalomnak” számítunk.

A Tetra Pak Hungária Zrt. statisztikái szerint ugyanis az egy főre vetített tejfogyasztásunk megelőzi például a tejipari szempontból fejlődő piacnak számító Kína (19 I / fő), vagy Bulgária (22,6 I / fő), de még a sajtjaikról is híres franciák (57,2 l / fő), az alpesi osztrákok (56,7 l / fő) és a nagy tejtermelők hírében álló hollandok (54,2 l / fő) tejfogyasztását is, ugyanakkor messze elmarad az Európa tejfogyasztási dobogójának legfelső fokán álló írek (130 l / fő) és finnek (129 l /fő) átlagától.

A tejfogyasztást világviszonylatban szemlélve azt látjuk, hogy legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban fogyasztanak tejet (69,3 l / fő), s őket követjük mi, európai uniós állampolgárok (65,2 l / fő). Dél-Amerika lakosainál ez a mennyiség valamivel kevesebb (50,4 l / fő), Ázsia és Óceánia népei pedig csaknem harmad annyit fogyasztanak tejből (24,6 l / fő), mint az európaiak.

Mi, magyarok és a tej

Habár a kumisz és annak őseink által az ázsiai sztyeppékről átvett kreatív felhasználási szokásai rámutatnak arra, hogy milyen hosszú időre visszanyúló kapcsolatunk van a különböző tejtípusokkal, napjainkban már 99%-ban csak tehéntejet fogyasztunk.

A tejkedvelő magyarok 41%-a naponta, 33%-a hetente többször, 10%-a hetente egyszer, 8%-a havonta 1-2 alkalommal, 5%-a ritkábban, a fennmaradó 4%-a pedig allergia vagy tejcukor érzékenység miatt soha nem iszik tejet. (Ez az úgynevezett laktóz intolerancia, a lakosság 2–10%-nál fordul elő.)

A Tetra Pak Hungária Zrt. adatai szerint vásárlásai és tejfogyasztása során a magyar lakosság 18%-a házi kimért tejet, 20%-a zacskós tejet, 31%-a friss, dobozos tejet, ugyancsak 31%-a pedig dobozos UHT tejet iszik.

Az a tény, hogy a tejivók 62%-ához kartoncsomagolásban jut el „élet, erő és egészség” forrása, jól jelzi, hogy vásárlási döntései során, évről évre egyre több magyar fogyasztó részesíti előnyben a kényelmes, higiénikus, tartósítószer-mentes és ellenőrzött körülmények között készített, biztonságos csomagolásban kapható tejet.