Társaik jelenléte növeli a tinik bátorságát

Egy új kutatás – amelyet a Developmental Science című lapban megjelent tanulmány ismertet – kimutatta, hogy a tizenévesek sokkal fogékonyabbak a kockázatvállalást követő jutalomra, ha a barátaik is jelen vannak.

2011. február 18., 15:23

Jason Stein és Laurence Steinberg, a Temple Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, mi megy végbe a fiatalok agyában kockázatos helyzetekben, ha egyedül vannak, és akkor, ha van velük valaki. Funkcionális mágneses rezonancia képet (fMRI) használva figyelték meg a kamaszok, a fiatal felnőttek és az idősebbek agyi tevékenységét.

Megkérték őket, vegyenek részt egy játékban, amelynek az volt a célja, hogy minél hamarabb teljesítsenek egy kijelölt távot, és az eredményt pénzzel jutalmazták. Időnként útkereszteződéshez értek, ahol el kellett dönteniük, megállnak-e a sárga jelzésnél, vagy átmennek rajta, kockáztatva, hogy összeütköznek egy másik járművel. A három korcsoportból csak a tizenévesekre volt jellemző, hogy nagyobb kockázatot vállaltak, ha a barátaik is figyelték a játékukat.

Chein ezt azzal magyarázza, hogy az agyuknak a jutalomra fókuszáló területe sokkal aktívabb volt ilyen esetben, mint akkor, amikor teljesen egyedül voltak. „Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a társak jelenléte nem azt akadályozza, hogy felmérjék a rizikós helyzeteket, hanem inkább megnöveli az agy érzékenységét a kockázatos viselkedés nyújtotta jutalom iránt. Ha a barátok jelenléte csak elterelné a figyelmet a veszélyről, azt észrevettük volna az agy működése során. Azonban nem ezt figyeltük meg” – összegezte az eredményeket a kutató.