SMS-t küld az orvosnak a lenyelt gyógyszer

Kifejlesztették az első olyan tablettát, amely jelentést küld arról, ha bevették. Segítségével csökkenthetők azok a milliárdos költségek, amelyek az elmulasztott gyógyszerszedés kísérőjelenségeként évente jelentkeznek.

2010. május 25., 07:17

A Floridai Egyetem elektronikai és számítástechnikai szakértői a tabletták és kapszulák kísérőjeként egyfajta hátizsákot fejlesztettek ki, amely fogja a gyógyszer által a gyomorból küldött jelentést annak bevételéről. A jeladást a gyomorsavval való érintkezés váltja ki. A miniatűr jelérzékelő biztosítja a beteget és az orvost arról, hogy a gyógyszer eljutott a kívánt helyre, ahol kifejti hatását. A jel elmaradása pedig figyelmezteti a feledékeny beteget, hogy ideje bepótolni a mulasztást.

A kapszulák belsejében egy emészthető miniatűr antenna és egy nem mérgező ezüst nanorészecskékből álló mikrochip található. A mikrochip nagysága nagyjából egy nyomtatott i betű pontjának felel meg, és a széklettel távozik a szervezetből. A miniantenna hatósugara mintegy két méter. A jövőben a vevőkészüléket a hozzá tartozó szoftverrel együtt valószínűleg karórákba vagy mobiltelefonokba építik majd be. A kontrollüzenet automatikus SMS formájában érkezik meg a kezelőorvos vagy az ápoló telefonjára – írta az MTI.

A tabletta prototípusát már sikeresen tesztelték állatokon és mesterséges emésztőcsatornákban. A klinikai kipróbálást követően a kutatás rendelkezésére bocsátják, ezután vetik be az idősebb, krónikus vagy pszichés betegek kezelésében. Várható ára darabonként 60 és 80 cent (120 és 160 Ft) között alakul majd.