Samsung Galaxy Note: Nota bene!

Visszatért vajon a kis PDA-k és pocket PC-k világa? A tenyérnyi Samsung Galaxy Note bevezetése mintha ezt bizonyítaná, hiszem egy kis tollal felszerelkezve kis androidos tablet PC-ként is használhatjuk. No igen és emellett még okostelefon is a mindent tudó „kicsike”.

2011. november 25., 15:01

Nem tudom, ki hogy van vele, de én utálok papírra jegyzetelni. Utoljára az egyetemen kellett „kisregényeket” lekörmölnöm - azóta lehetőség szerint kerülöm, hogy tollal és papírral kelljen írnom. A papír gyűrődik, elvész, meg egyébként is kár a sok kivágott fáért. Ha digitálisan megőrzöd az információt, azt bárhová el tudod menteni, és évekkel később is elő tudod bányászni a számítógépedről, vagy az Internetről, ha valahova elmentetted a világhálón.

Viszont amikor éppen úton vagy, akkor nem biztos, hogy elő tudsz éppen rángatni egy laptopot. Erre voltak régen jók a PDA-k és a Pocket PC-k: emlékszem, amikor még a 2000-es évek elején, a GameStar szerkesztőjeként egy játékcikket a londoni metróban állva a HP-s Pocket PC-men írtam meg. Hosszú távon mégiscsak kényelmetlennek bizonyult ez a ketyere, ráadásul manapság a tablet PC-k, netbookok és laptopok mellett már tényleg elavulttá vált.

A méret a lényeg?

Azonban egy netbook is kényelmetlen tud lenni, amikor kevés a helyünk, ráadásul még éppen ránk telefonálnak, vagy nekünk kell valakit felhívni és a zsebünkből kell előkotorni a telefont, miközben az ölünkből éppen hullik ki a netbook. Na, pont ilyen és ehhez hasonló helyzetekre ideális a Samsung legújabb terméke, a Galaxy Note, amely nem is túl kicsi, nem is túl nagy, ráadásul pont annyit tud, mint egy jobbféle tablet PC és még telefon is van benne. A méret talán nem a „lényeg”, ám valóban rendkívül fontos szempont, és a Samsung Galaxy Note-nál ezt épp megfelelőre sikerült eltalálni. Rendben, a füledhez emelni talán nem túl praktikus, de a headsetjét használva ez amúgy is felesleges.

„Lerajzollak, kiszínezlek, majd mosolyogva összetéplek”

Na jó, a fenti idézetből az „összetépést” éppenséggel nem lehet megvalósítani a Galaxy Note-tal, de ha éppen rajzolni támad kedvünk, akkor Samsung készülékénél ennél nem is lehetne ideálisabbat találni. A Galaxy Note sajtóbemutatóján Dluhopolszky László, a neves karikaturista készített a jelenlévőkről rajzokat, hogy a gép képességeit bemutassa, ám az ő tehetsége nélkül mi magunk is készíthetünk jópofa firkálmányokat, ábrákat, amelyeket aztán elmenthetünk, vagy később hozzárajzolhatunk.

Így írtok ti

Persze aki nem szeretné kiélni grafomán hajlamait, viszont annál inkább fontos számára, hogy kényelmesen jegyzetelhessen, annak is ideális választás lehet a Galaxy Note. A noteszlaphoz hasonló képernyőre kétféle módon is írhatunk: a rendkívül alapos írásfelismerő rendszer segítségével, vagy a billentyűk bepötyögésével. A noteszlapokat aztán elmenthetjük, szerkeszthetjük, bármikor hozzáírhatunk. Előadásokon, sajtótájékoztatókon, szemináriumokon nincs ennél is ideálisabb.

Szexi android

Amellett hogy rajzolni és jegyzetelni lehet vele, a Galaxy Note megjelenítése rendkívül látványos, hála a Super Amoled kijelzőnek, amely élénk és gazdag színeket és magas felbontást biztosít. Ráadásul pont az a méret, amellyel kényelmesen el lehet olvasni reggel a buszon, vagy a Metrón az online 168 óra legfrissebb híreit – még akkor is, ha a tömegben kell ácsorognunk. No és nem szabad elfelejtenünk az Android rendszer képességeit sem, melyek szintén nagyszerűen érvényesülnek a tenyérnyi képernyőn.

Nekem térkép e táj

A Google Maps műholdas képe például gyönyörű és villámgyors és a GPS-szel párosítva bárhova kényelmesen oda tudunk találni, lévén folyamatosan tájékoztat arról, hogy helyzetünk alapján melyik buszra érdemes felszállni és hol szálljunk le róla. Ez egyébként a GPS-szel felvértezett okostelefonok egyik legnagyobb vonzereje, de az Android rendszerben tengernyi más lehetőség is rejlik: regényeket, vagy digitális újságokat olvashatunk, androidos játékokkal játszhatunk, vagy a „kiterjesztett valóság” határait feszegethetjük. Arról nem is beszélve, hogy a metrón álló sok irigykedő arcot akár 1080p-s felbontásban is lefilmezhetjük a beépített kamerának köszönhetően. Nem rossz, nem igaz?

Herpai Gergely
(BadSector)