Razzia után vádemelés: milliárdos kárt okozott a torrent oldal

Vádat emeltek az orosz hatóságok azon helyi torrent portál üzemeltetői ellen, amely filmes szakértők szerint működése során több mint 1 milliárd dollár összegű kárt okozott az iparágnak. Az oldal megjelenés alatt álló, kamerával moziban felvett kalózfilmek terjesztéséről volt ismert.

2010. július 16., 08:20

A TorrentFreak beszámolója szerint az Interfilm.ru moszkvai székhelyén 2009-ben tartottak razziát a helyi hatóságok. Az ellenőrzést a Universal, a Paramount, a Sony, a Warner Bros és a 20th Century Fox oroszországi képviseletét ellátó RAPO elnevezésű helyi filmipari jogvédő szervezet kezdeményezte. A jogvédők szerint a torrent oldal volt a friss megjelenésű, moziban felvett filmek kalózkópiáinak egyik legnagyobb terjesztője.

A razziát követő egy éves nyomozás eredményeként az orosz belügyi hivatal nyomozati osztálya a napokban emelt vádat a torrent oldalt üzemeltető házaspár ellen. A vádak szerint az oldal működése során 38,7 milliárd rubel, azaz mintegy 1,2 milliárd dolláros kárt okozott a belföldi és nemzetközi filmgyártóknak. Az orosz jogszabályok szerint a páros fejenként akár hat évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Az üzemeltetők elleni vádemelés mellett az orosz rendőrök tovább nyomoznak a torrent oldal ügyében, a gyanú szerint ugyanis az illegális letöltő oldal néhány aktív felhasználója maga is hasznot szerzett az illegális filmek terjesztéséből úgy, hogy az Interfilm felületén keresztül elért kalózfilmeket a saját honlapjaikra is feltöltötték.
Az Interfilm a 2009-es razziát követően egy időre eltűnt, majd LeaseWeb címen bukkant fel Hollandiában. Jelenleg Malajziában bejegyzett szerverről üzemel, és továbbra is használja az Interfilm domain nevet.