Őszre ígérik az illegális letöltés elleni csomagot

Mintegy negyvenezer aláírást gyűjtött össze az egyik spanyol jogvédő szervezet, amellyel az ellen tiltakoznak, hogy a kormány halogatja az illegális letöltés visszaszorítására irányuló jogszabályok elfogadását. A jogvédők szerint a kalózkodás miatt a spanyol gazdaság mintegy 500 millió euró veszteséget könyvelhetett el.

2010. június 21., 09:57

Jose Luis Carrera, a spanyol jogvédő szervezet, az AEVIDEO elnöke adta át a spanyol parlamentnek azt a negyvenezer aláírást tartalmazó ívet, amelyben a jogvédők a spanyol kormány tétlensége ellen tiltakoznak és a kalózkodás megakadályozására irányuló intézkedés mihamarabbi elfogadását sürgetik. A kormány januárban mutatta be, majd márciusban terjesztette be a parlament elé azt az intézkedéscsomagot, amely az illegális letöltést biztosító oldalak bezáratásával kívánja a kalózkodás mértékét visszafogni. A törvénytervezet legkorábban október végén, november elején kerülhet elfogadásra.

Az AEVIDEO szerint a kormány nem érdekelt a törvény elfogadtatásában, mivel tart a társadalmi ellenállástól és szavazóbázisa meggyengülésétől. Az ellenzék vélhetőleg ugyanezen okból szintén nem sürgeti a tervezet parlamenti megtárgyalását. Carrera a petíció átadásakor azonban hangsúlyozta, komoly gazdasági érdekeltsége fűződik az állam vezetésének ahhoz, hogy az illegális letöltést mérsékeljék. A jogvédő szerint a gazdaság tavaly mintegy 500 millió euró összegű adóbevételtől esett el, míg a film-, zene- és videóipar 1,5 milliárd eurónyi veszteséget könyvelhetett el.

Az illegális letöltés globális mértékének mintegy 20 százalékáért a spanyol internetezők felelnek. A legtöbb szakértő a megengedő kultúrát teszi felelőssé a kalózkodás helyi elterjedtségéért. Carrera szerint azonban ezt a kultúrát meg lehet változtatni, mint mondta, korábban a gyors és szabálytalan vezetés is jellemző volt a spanyolokra, de határozott törvényekkel, releváns büntethetőséggel sikerült jelentősen átalakítani a közlekedési kultúrát.