Őrizetben az Anonymous hackercsoport 14 tagja

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei kedden egy országos akció keretében őrizetbe vették az Anonymous nevű hackercsoport 14 aktivistáját. Az FBI New York-i, New Jersey-i, kaliforniai és lakásokban tartott házkutatást és lefoglalt legalább egy, a szervezetnek tulajdonított számítógépet is.

2011. július 20., 07:35

Az Anonymous hackercsoport volt az, amely magára vállalta az Apple szerverei ellen nemrégiben elkövetett támadásokat, s szintén ők bénították meg decemberben a MasterCard, a Visa és a PayPal portáljait. Emlékezetes a csoportnak a Szcientológia Egyház elleni globális hadjárata is.

Az Anonymous tagjai a hivatalos titkokat kiszivárogtató WikiLeaks szervezetet tekintik példaképüknek. Azt hangoztatják, hogy nem ártani akarnak célpontjaiknak, hanem csak az internetes cenzúra, a kormányzati korrupció és a magáncégek visszaélései ellen tiltakoznak, valamint figyelmeztetni akarnak arra, hogy milyen könnyen veszélybe kerülhetnek azok kliensei. A decentralizált hackercsoport nyilvánosságra hozott több, az arizonai rendőrségtől megszerzett magán e-mailt és egyéb adatokat is. A célpontok között szerepeltek az egyiptomi, a tunéziai és a török kormány, valamint a Monsanto portáljai is.

Az Anonymous júniusban szövetségre lépett a Lulz Security nevű, hasonló szervezettel, amely a Sony, a CIA és a brit rendőrség weboldalait törte fel. A LulzSec a múlt hét óta Rupert Murdoch médiamágnás érdekeltségeit támadja.