Talpibőnye-gyulladás: így kezelheti sikeresen!

Nagyon sokakat érint Magyarországon a talpibőnye-gyulladás. A kellemetlen, fájdalmas gyulladás érdemes minél hamarabb kezelni, mert súlyosabb következményekkel járhat. 

2024. október 4., 10:58

Szerző:

A sarokcsontot a lábujjakkal összekötő vastag, erős talpikötőszövet-szalag gyulladása általában sarokfájdalommal együtt vagy azt megelőzően fordul elő. Az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás alakul ki, és ha a talpibőnye-gyulladás hosszú ideig fennáll, csontkinövés keletkezik – olvasható az Egészségvonal oldalán. A bőnye gyulladása a népesség akár 50 százalékát is érintheti a Házipatika adatai szerint.

A talpibőnye-gyulladás lehetséges tünetei

Mint írják: tünete a járáskor a talp sarokhoz közeli részének – esetenként éles, égő jellegű – fájdalma. Főként ülésből, fekvésből felkelve és leginkább az első lépések során érezhető. Ha a gyulladás súlyosabb, akkor akár a sarok megduzzadása is bekövetkezhet. Sarkantyúképződésre utalhat, ha a cipő hátul nyomja a sarkat – a terület kivörösödhet, kidörzsölődhet.

A lehetséges okok

Elsősorban a túlfeszítés, túlterhelés idézheti elő a fájdalmas gyulladást, amely leginkább a bőnye sarokhoz közeli tapadásánál jelentkezik. Közvetlen kiváltó okként általában valamilyen megerőltető tevékenység keresendő a háttérben, például sport, tánc, hosszas álló vagy járó elfoglaltság – mindez esetleges túlsúllyal.

A talpi bőnye gyulladása nem ritka terhesség idején – elsősorban a testsúly megnövekedése, illetve a testtartás „átrendeződése” miatt. A nem megfelelő cipő is vezethet a talpi bőnye gyulladásához – leginkább a teljesen lapos lábbeli okoz bőnyegyulladást.

Fájdalmas panaszok esetén a kezelőorvos átbeszéli a beteggel a tüneteket, a kórelőzményt, fizikális vizsgálatot végez.

 A háttérben meghúzódó ok azonosítása érdekében képalkotó vizsgálatot, pl. röntgenvizsgálatot is elrendelhet.

A talpi bőnye gyulladásának kezelése

Az első és legfontosabb lépés: a láb pihentetése. Súlyosabb fájdalom esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is szóba jöhetnek. További kezelést jelenthet a fájdalmas terület 15-20 percig tartó jegelése, akár napi négy-öt alkalommal is.

A gyulladás ideje alatt hasznos lehet a – megfelelően ívelt bélésű – cipőbe helyezett sarokpárna, illetve az éjszakai ágynyugalom idejére nem túl erősen (!) feltekert fásli is – sínezés gyanánt.

Fizioterápiás kezelések, szakszerű nyújtógyakorlatok jelentősen lerövidíthetik a talpibőnye-gyulladás gyógyulási idejét.

Gyógytorna!

A gyulladás csökkentése, valamint a pihenő időszak után a gyógytorna mielőbbi megkezdése javasolt, amely kiválóan átmozgatja a gyulladt területet, ezáltal kezeli a kiváltó okot. A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja a talpi bőnye gyulladás kezelésének, ugyanis mozgásszervi problémát a mozgás által vesz kezelésbe – írja a gyogytornaszom.hu.

A gyógytorna gyakorlatok kétfélék lehetnek: egyik részük a nyújtásra, másik részük az erősítésre koncentrál. Először is, a tünetek enyhítése érdekében nagyobb hangsúlyt kapnak a nyújtó feladatok, amelyekkel a fájdalom is hatékonyan csökkenthető. A feszes izmok lazításával megszüntethetjük a szövetek közötti súrlódást, ezáltal mérsékeljük az irritációt.

Erősítő gyakorlatokkal elősegítjük, hogy a kilazított izmok a megfelelő pozícióban helyezkedjenek el, ezáltal növeljük az inak, szalagok és ízületek stabilitását. Ez kihatással lesz az alsó végtag többi ízületére is, például a térdízület is megfelelő pozícióba került, így elkerülhető, hogy távolabbi helyeken is fájdalom alakuljon ki.

A gyógytornával fokozzuk a vér- és nyirokkeringést, ez pozitívan járul hozzá a saroknál kialakult duzzanat csökkentésében, valamint a fájdalomcsillapításban is fontos szerepet játszik.

Egy tapasztalt gyógytornász egyéb kezelési technikákat is alkalmaz a kezelések során, ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely serkenti a gyulladásos terület keringését, stabilizálja az izmokat, ízületeket, ezáltal csökkenti az irritációt, valamint enyhíti a fájdalmat – írják.

(Fotó: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO / AFP)