Tisztára mosta volna termékeit a Shein, de csak egy óriási hazugság lett a vége

Hamarosan súlyos csapás érheti a Shein olasz leányát. A helyi trösztellenes felügyelet szerint ugyanis a cég olyan fenntarthatósági információkat osztott meg a termékekkel kapcsolatban, amelyek nem igazak.

2024. október 4., 12:45

Szerző:

Olaszországban vizsgálatot folytatnak a Shein ellen a fenntarthatósági állításai miatt – írja a life.hu. A kínai fast fashion óriásvállalat ellen az olasz trösztellenes felügyelet indított eljárást, mondván, a webshopot üzemeltető Infinite Styles Serves Co. Limited nevű dublini székhelyű cég félrevezeti a vásárlóit. 

Azaz az olasz trösztellenes hatóság szerint a Shein a weboldalán található környezetvédelmi hivatkozások egy része megtévesztő, vagy nem tartalmaz információkat.

A Shein ruháit fenntarthatónak hirdető képek is „általános, homályos, zavaros és/vagy félrevezető környezetvédelmi állításokkal” jelennek meg. A felügyelőszerv különösen a Shien „evoluShein” kollekciójáról szóló információkat tartja aggályosnak, mert ezek szerinte megtéveszthették a fogyasztókat, akik a kollekcióból vásárolt ruhákat újrahasznosíthatónak gondolják.

A hatóság végül arról is beszámolt, hogy vizsgálata kiterjed a Shein weboldalán szereplő, a dekarbonizáció iránti kinyilvánított elkötelezettségre is, mely szerint „nyilvánvaló ellentmondásban” áll az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével, amelyet a Shein 2022-re és 2023-ra vonatkozó fenntarthatósági jelentésében szerepeltetett.

Az online kiskereskedő közölte, hogy mindenben együttműködik az olasz hatóságokkal. 

Rájár a rúd a Sheinre

Noha a fenti vádak is elég komolyak, a Shein számára nem ismeretlenek az efféle bicsaklások. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az online divatkereskedő Shein beismerte, hogy tavaly két esetben gyermekmunkát, valamint a minimálbér kifizetését elmulasztó gyárakat talált az ellátási láncában, miközben megpróbál támogatást szerezni egy potenciális 50 milliárd fontos brit tőzsdei bevezetéshez.

A hír megdöbbentő, hisz a múltban sokszor érte az a vád a Sheint, hogy érintett a gyerekmunkában, ugyanakkor a cég most ezt be is ismerte.

A gyermekmunkára vonatkozó beismerésre azután került sor, hogy megjelent a Shein 2023-as fenntarthatósági jelentése, ami után a munkavállalói jogvédők felszólították a brit kormányt, hogy ellenezzenek egy esetleges Shein-bevezetést a Londoni Értéktőzsdén, a vállalat ellátási láncának átláthatóságával és az etikai kérdésekkel kapcsolatos aggályok miatt. A Brit Divattanács (BFC) szintén kijelentette, hogy a bevezetés, amelyet akár már a következő hónapban bejelenthetnek, „jelentős aggodalmat” jelentene az iparág számára. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Jade GAO / AFP)