Drágulhat a Temu egy kontinenseken átívelő szigorítás miatt

Sokan vásárolnak a webshopokból, de a Temu és a Shein a jövőben rosszul járhat.

2024. szeptember 20., 17:33

Szerző:

Úgy tűnik, egyre többen nézik rossz szemmel az olyan ázsiai cégek terjeszkedését Európában és az Egyesült Államokban, mint a Temu és a Shein, így hamarosan komoly korlátozást vezethetnek be egy-egy kontinensen – hívta fel a figyelmet a CNBC.

Nem titok, hogy egy ideje egyre több gazdasági szakember véli úgy, hogy az online vásárlás bizonyos szereplői, elsősorban a Temu, az AliExpress és a Shein hatalmas károkat okozhatnak az amerikai és az európai vállalatoknak. A vásárlók egyértelműen az alacsony árak miatt vásárolnak ezektől a webáruházaktól, így a valamivel drágább, helyi vállalatok által előállított termékek eladhatatlanná válnak.

Mindennek komoly gazdasági hatása is lehet, így az Egyesült Államokban egyre többen szeretnék megtörni a kínai webáruházak egyeduralmát, és helyzetbe hozni a helyi kereskedőket. Úgy tűnik, erre meg is találták a legjobb módszert.

A Temu és a Shein bevételei is megcsappanhatnak

Az értesülések szerint az Egyesült Államokban már több mint egy éve folynak a vizsgálatok a kínai céggel kapcsolatban, és Joe Biden amerikai elnök nem titkolja, hogy egyáltalán nem ért egyet a cég terjeszkedésével. A szakértők feltérképezték, hogy az említett webáruházak hogyan tudják alacsonyan tartani a költségeket és a termékek árát.

Ezek egyik magyarázata a termékek minőségében keresendő, ugyanis azok gyakran a legolcsóbb alapanyagok felhasználásával készülnek, de arra is volt már példa, hogy rákkeltő anyagokat találtak bennük a hatóságok. Még a gyermekjátékok között is akadtak olyanok, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre.

Az alacsony árakat meghatározó másik tényező pedig az, hogy a jelenleg érvényben lévő vámtörvények miatt bizonyos értékhatár alatt a Kínából érkező termékek vámmentességet élveznek. Az Európai Unióban 150 euró ez az értékhatár, míg az Egyesült Államokban 800 dollár. A Temu és a Shein hatalmas profitra tesz szert, ha a küldeményeiket ezeknél az összegeknél kisebb csomagokban állítják össze, és inkább több részletben szállítják ki a megrendelőnek.

Bár egy közel száz éves vámtörvény módosítására van szükség ahhoz, hogy ezt a lehetőséget megvonják a kínai cégtől, de az Egyesült Államokban ezt minden bizonnyal meglépik, és ezzel párhuzamosan az Európai Unióban is szigorítás várható.

A szakemberek úgy számolnak, hogy ezzel a lépéssel a Temu és a Shein árai legalább 20 százalékkal növekedni fognak, hogy ellensúlyozzák a cég növekvő költségeit. Mindez már elegendő lehet ahhoz, hogy megszüntessék a kínai cégek versenyelőnyét, és lehetőséget teremtsenek arra, hogy más kereskedők is érvényesülhessenek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)