A Shein filléres kacatjaiból vásárolt a gyereknek? Nehogy oda adja, komoly baj lehet belőle

Egy vizsgálat szerint a Shein által értékesített gyerektermékekben rendkívül magas a mérgező anyagok mennyisége.

2024. május 30., 10:00

Szerző:

Komoly probléma merült fel a Shein által értékesített filléres gyermekkacatokkal kapcsolatban, melyek amúgy villám gyorsan meghódították az online piacot, de úgy tűnik, hogy a minőség és biztonság terén komoly hiányosságok mutatkoznak velük kapcsolatban – írja cikkében a Korea Times.

A Portfolio által is szemlézett anyagból kiderült, hogy a koreai hatóságok legfrissebb ellenőrzése során nyolc, a Shein által értékesített, gyerekeknek szánt, bőrből készült termék közül hét esetében találtak veszélyes mennyiségű mérgező anyagot. Különösen aggasztó volt továbbá, hogy négy bőrtáska közül három olyan mértékű ftalát lágyítószert tartalmazott, ami jóval meghaladja az elfogadható határértéket – egy esetben akár 153-szorosan is.

Ám nem csak táskák esetében találtak problémát a szakértők: két pár gyermekcipő közül az egyiknél nagyobb formaldehid-, a másiknál pedig elképesztően magas, a megengedett határérték 428-szorosát meghaladó ftalát lágyítószer-szintet mutattak ki. Egy bőröv pedig jelentős ólomtartalommal került forgalomba.

Ezek az eredmények részei egy nagyobb vizsgálatsorozatnak, amely április eleje óta zajlik és több kínai e-kereskedelmi óriást érint, mint például az AliExpress és a Temu. Az eddig átvizsgált 93 termék közel fele – pontosabban 43 százaléka tartalmazott valamilyen formában mérgező anyagot.

A ftalát lágyítószerek használata különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy ezek az endokrin rendszerre káros hatású vegyi anyagok, amelyek befolyásolhatják az emberek reproduktív funkcióit.

Korábban megírtuk: veszélybe kerülhet a Temu európai működése, Németország ugyanis támogatja a 150 euró (58 ezer forint) alatti, az Európai Unión kívüli termékekre vonatkozó vámmentesség eltörlését – írja Reuters hírügynökség. A szabályozásnak elsősorban a filléres kacatokat kínáló kínai webáruházak voltak eddig a haszonélvezői, a Temu és a Shein ugyanis szinte beszerzési áron tudta továbbadni termékeit az uniós piacon.

Az alábbi két platform ugyanakkor hamarosan elveszítheti ezt a lehetőséget, Christian Lindner német pénzügyminiszter ugyanis a német kereskedelmi szövetség (HDE) szerint jelezte, hogy Németország támogatná a 150 eurós határ eltörlését európai szinten. A HDE hozzátette, a vámmentesség elősegítette a Temuhoz hasonló kiskereskedők előretörését az Unióban, a vámhatóságoknak pedig nincs elegendő erőforrása az összes, vámmentesnek jelentett termék ellenőrzésére.

A Shein a Reuters megkeresésére közölte: törekednek arra, hogy minden releváns törvényt és szabályozást betartsanak azokban az országokban, ahol tevékenykednek, beleértve a vám- és adóügyi előírásokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Drazen Zigic / Freepik)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 08:34

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.