Népszámlálás: hiányzó kormányrendelet miatt csúszott a feldolgozás

A 2011-es népszámlálás óta ugyan megjelentek előzetes adatok, a végleges eredmények közzététele még várat magára. A KSH elnökhelyettese szerint bár lehetett volna gyorsabb is a feldolgozási folyamat, nemzetközi szinten sem számít kiugróan hosszú időnek ez a másfél év. A cenzus eredménye a 2011. októberi állapotot rögzíti, de a statisztikai hivatal folyamatosan követi a születés, halálozás, emigráció és más okból bekövetkezett változásokat. Becslések szerint – szemben az 1990-es drámai különbségekkel – ezúttal mindössze félszázaléknyi eltérés lesz a népszámlálás idején mért adatokhoz képest.

2013. február 15., 15:00

Másfél évvel a 2011-es népszámlálás után, március 28-án publikálja egy összefoglaló kötetben a KSH a cenzus végleges eredményét. Ideje volt. 2012 augusztusában dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke egy sajtótájékoztatón ismerte be, hogy „kicsit megcsúszott a feldolgozás”.

Dr. Németh Zsolt társadalomstatisztikai elnökhelyettes azonban nem így látja. Rövid az emberek emlékezete – mondja – Tíz évvel ezelőtt két évbe telt, mire nyilvánosságra kerültek a végleges adatok.

Ám azt az elnökhelyettes is elismeri: lehetett volna gyorsabb is a folyamat. Sok volt a hátráltató körülmény. Például az is: a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint „az adatbeviteli rendszer felállításának és az adatbevitel megkezdésének határideje 2012. március 1.” Ám a munka csak május 15-én kezdődött meg. Az ok igencsak prózai: arra a kormányrendeletre várt a hivatal, amely meghatározta a papíralapú kérdőívek feldolgozási módját.

Lassította a folyamatot az is, hogy 2011-ben először lehetett interneten is kitölteni az íveket. A lakosság mintegy húsz százaléka élt a lehetőséggel. Ráadásul sokan ezek után nem szóltak erről a kérdezőbiztosnak, és még egy vagy akár kettő papíralapú ívet is kitöltöttek. Volt még egy lehetőség: az íveket otthon, egyedül is ki lehetett tölteni. Ebből is sok komplikáció adódott: nem mindenkinek a kézírását lehetett egyszerűen megfejteni, ráadásul sokan kihagytak kérdéseket.

Az adatok szkennelésével több mint ötszáz közmunkást bíztak meg. A beszkennelt íveket ezután szakértők ellenőrzik. Van munkájuk. Előfordult az is, hogy 1982-es születési dátumból a szkennelés után 1902 lett. Ilyenkor a többi részlet – iskolai végzettség, munkahely stb. – alapján szűrik a hibát.

Németh azt mondja: jelenleg ennél az utolsó fázisnál tart a feldolgozási folyamat. A „feldolgozási hajrában” munkatársai éjjel-nappal dolgoznak.