KórházSuli: több ezer gyermek nem járhat iskolába a betegsége miatt

Jelenleg több ezer olyan gyermek él Magyarországon, aki súlyos betegsége miatt nem járhat iskolába. Rajtuk segít az idén tíz éves KórházSuli nevű civil szervezet.

2024. október 1., 16:17

Szerző:

„Beindult a suli. De sajnos nem minden gyereknek” – áll a Bethesda Gyermekkórház korábbi Facebook-posztjában, amiben megemlítették azt is, hogy több ezer olyan gyermek él Magyarországon, aki súlyos betegsége miatt nem járhat iskolába. A KórházSuli már 10 éve segít nekik abban, hogy mielőbb visszatérhessenek az iskolapadba. 

Az idei tanévben a civil szervezet 10 hónapon át különféle nézőpontból mutat majd be történeteket a gyógyulásról, tehát összesen 10 videót tesznek majd közzé. Az első történetről szóló rész már meg is jelent, amiben Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója mesél a szakemberek példátlan összefogásáról. Elmondta:

„Augusztus végén mindenki elkezd az iskolára gondolni, és utána elindul a tanítás. Közben ők kórházban fekszenek, vagy éppen már nem is feltétlenül kórházban, hanem lábadoznak. Nagyon sokan krónikus betegséggel kerülnek a kórházba. Ezeknek a gyerekeknek ahhoz, hogy a saját képességeikhez, aktuális állapotukhoz igazítva adjunk támaszt, ehhez egy nagyon egyéni odafigyelés szükséges.” 

Hozzátette, ezeknek a gyerekeknek sokszor újra meg kell tanulniuk beszélni, mozogni vagy ceruzát fogni. Ebben a programban ezért nem csak arról van szó, hogy a gyerekek tanulnak és ezért nem maradnak le, hanem egy komplex segítséget kapnak, amelyben az oktatási, a mentálhigiénés és a szociális igényekre is igyekeznek figyelmet fordítani. 

Így indult a KórházSuli 

Korábban megírtuk: a KórházSuli Program több budapesti iskola és a BAGázs szervezésében jött létre: alapvetően olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik súlyos betegségük miatt huzamosabb ideig nem tudnak iskolába járni.

A KórházSuli önkéntesei segítenek nekik felzárkózni a tanulásban, tananyagot állítanak össze a kis betegeknek, és folyamatosan beszélgetnek velük Skype-on, hogy ne veszítsék el a kapcsolatot a kórház falain kívüli világgal.

Voltaképp így együtt tanulhat beteg és egészséges gyerek. A programhoz csak olyan kórházak csatlakozhatnak, ahol vannak kórházpedagógusok.

A KórházSuli nevű szervezet munkájáról korábban egy riportban is beszámoltunk, melyet az alábbi linken olvashat el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Aline Morcillo / Hans Lucas)