A Balaton új állatfajnak ad otthont

A XX. század elején eltűnt állatfaj ismét megjelent a Balaton vízében.

2024. október 1., 16:41

Szerző:

Új halhaj telepítésére került sort a napokban, a Balaton ismét gazdagabb lett egy különleges élőlénnyel – számolt be róla a 24.hu.

Tihany környékén 10 000 menyhalat engedtek szabadon, amelyeket a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet telepített a tóba, és közleményben is beszámoltak az eseményről. Az egynyaras halakat a beszámolók szerint leszákolva, halas kosarakkal engedték szabadon, és a helyi horgászok is részt vettek az eseményen, melynek különlegességét az adja, hogy évente csupán egyszer, legfeljebb kétszer kerül rá sor.

A telepítésről videófelvétel is készült, amelyet bárki megnézhet, valóban érdekes tartalom:

A Balaton egyik régi halfaját telepítik vissza

Nem mindenki ismeri a menyhalat, de fontos tudni, hogy egy őshonos halfajról van szó, amely a múlt században eltűnt a Balatonból, ám a szakemberek szeretnék, ha ismét sikeresen elszaporodna. Ennek érdekében mindent meg is tesznek, hiszen 2015 óta célzottan dolgoznak a visszatelepítésén.

Ez az édesvízi tőkehalféle számos néven ismert, többek között a kutyahal, a nagyagyú hal és a törzsökhal is ugyanezt a halfajt takarja, amely szinte minden hazai folyóban jelen van. Egyes északi tavakban akár 20 kilogrammosra is megnőhet, de Magyarországon jellemzően 4 kilogrammnál nem nőnek nagyobbra. Hosszú életűnek tekinthetőek, hiszen ideális körülmények között a 20 éves kort is elérhetik.

Mielőtt azonban a horgászok kedvet kapnának, fontos tisztázni, hogy a szakemberek is felhívták a figyelmet arra, hogy a horgászatuk tilos. Akinél mégis horogra akad egy ilyen példány, köteles visszaengedni a vízbe. 

Nem ez az egyetlen halfaj egyébként, amelyre nagy figyelmet fordítanak most a halgazdálkodással foglakozó szakemberek. Mint közleményükben írják, szeptember 30-án megkezdték a lehalászatot az Irmapusztai tógazdaságban, ezzel pedig el is indul az őszi haltelepítési szezon. Elsőként a fogott háromnyaras pontyok telepítését valósítják meg két helyszínen: a balatonlellei kikötőmólón és Siófokon, az Arany-parton kerül sor a halak szabadon engedésére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)