Túl sok a műanyag a hazai természetes vizekben – ennyi szemetet találtak a Balatonban

Aggasztó a helyzet, a folyókban van jelen a legtöbb műanyag.

2024. szeptember 14., 18:57

Szerző:

Megvizsgálták, hogy mennyi műanyag található a magyarországi természetes vizekben, és meglepő módon nem a legnépszerűbb fürdőhelyek a leginkább szennyezettek – számolt be róla a Házipatika.com.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereivel karöltve végeztek számos vizsgálatot a nagyobb hazai tavakban és folyókban.

Legutóbbi vizsgálatuk elsősorban a Balaton vizsgálatára terjedt ki. Eljárásuk során az összesen 8 helyszínen vételezett vízből egy-egy köbméternyi vizet szűrtek át speciális módszerekkel, és mint kutatásukból kiderült, hétféle műanyag jelenléte volt kimutatható a vízmintákból.

Az egészen apró mikroműanyagok is megjelentek a Balatonban, ami hosszú távon is súlyos problémának tekinthető, és semmiképpen sem üdvözlendő állapot, de még így sem ez a legszennyezettebb vízterület Magyarországon.

A műanyag az élővilágot is veszélyezteti

A kimutató műanyagtípusokból általában PET-palackok, ruhák, zacskók, csomagolóanyagok, és különböző hungarocell, illetve hőszigetelő anyagok készülnek, így ez egyúttal azt is megmagyarázza, hogy a lakosság jellemzően ezeket az egyébként már szemétnek minősülő anyagokat a vízpartokon hagyja.

A vizsgálat szerint a Balaton vizének egyetlen köbméterében 21 mikroműanyag van jelen, míg a Kis-Balatonban 7-8-at tudtak kimutatni. Mindezek az állat- és növényvilág életére is hatással vannak, de hosszú távon az emberi egészségre is veszélyt jelentenek. Akár daganatos betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, de a reprodukciós folyamatokat is negatívan befolyásolhatják, és az ártalmas anyagok a meddőségért is felelőssé tehetőek a legfrissebb kutatások szerint.

A hulladék mennyisége a turizmus miatt a nyári időszakban növekszik, ám meglepő módon még így sem a kedvelt fürdőhelyeiről híres Balaton van a legrosszabb helyzetben. Mint egy korábbi kutatásból kiderült, Magyarországon a Bodrog folyóban 214 mikroműanyagot mutattak ki, ezzel pedig kiérdemelte a nem túl hízelgő, legszennyezettebb természetes víznek járó címet.

Bár ma már léteznek különböző technológiák a víz szűrésére, ám ezek még meglehetősen kezdetlegesek, így a szakemberek szerint a megelőzés lenne a legfontosabb feladat, valamint a műanyag használatának visszaszorítása. Mindez különösen nagy jelentőséggel bír a vízpartokon, ahol nagy esély van arra, hogy ezek a természetes vizekbe kerülhetnek, ahol mikroműanyagok formájában sokáig fennmaradnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)