Németország kipucolja a Balti-tengerből összes világháborús fegyverét

Németország mentesítené a Balti-tengert a szövetségesek által beleszórt német gránátoktól, hogy azok ne szennyezzék tovább a környezetüket.

2024. június 26., 11:43

Szerző:

A második világháború után a győztes hatalmak néhány dolgot viszonylag gyorsan le akartak tudni. Az egyik ilyen volt Németország demilitarizálása, aminek egyik eleme az volt, hogy begyűjtöttek rengeteg hagyományos és vegyi fegyvert, és egyszerűen bedobták azokat a tengerbe – írja cikkében a Telex. Ez egy gyors és hatékony megoldás lett volna, ha ezek a lőszerek nem kezdtek volna el rákkeltő anyagokat eregetni magukból, amiket az áramlatok, a halak és úgy általában a tengeri élővilág továbbhurcol és megszenved. Nagyjából 1,6 millió tonna robbanóanyagról és fegyverről van szó, és a német kormány most indít egy 100 millió eurós tesztprogramot, amivel el akarják kezdeni megtisztítani a Balti-tengert ettől a háborús szennyezéstől.

A német kezdeményezés során több, már létező technológiát egyszerre vetnek be, és ha kell, kicsit átszabják azokat. Mivel a győztesek sok esetben rengeteg lőszert szórtak egyetlen ponton a vízbe, az átalakított robotok nemcsak arra képesek, hogy egyesével felvegyék a bombákat, hanem arra is, hogy kisebb lőszereket egyszerre fellapátoljanak.

A nyáron induló munka úgy néz majd ki, hogy kifejezetten ezeket a lerakókat célozzák meg, és a személyzetet váltásban dolgoztatva, napi 24 órában, heti hét nap túratják majd a robotokkal a tenger mélyét. A jelenlegi eszközökkel így 150 évre lenne szükség (ez kicsit emlékeztet a Wall-E-re), hogy az összes második világháborús német lőszert begyűjtsék, de abban bíznak, hogy ahogy a projekt fejlődik, úgy jönnek majd új eszközök, amikkel ezt akár 30 évre is levihetik.

A fejlődés része az, hogy tervben van tengeri platformok létesítése, amiken megsemmisítenék a begyűjtött lőszereket és vegyi fegyvereket, méghozzá speciálisan kialakított, szűrőkkel ellátott kamrákban. Ugyanis a mostanában gyakran használt helyben robbantásos módszer szintén veszélyes a tengeri élővilágra. Egyrészt a robbanás és az azzal keletkező zaj miatt, másrészt azért, mert így is felszabadul sok káros anyag.

A robotok segítségével így Németország begyűjtené a lőszereket, amiket a hajókról a tengerbe leeresztett kosarakba pakolnák úgy, hogy már előre válogatnak is, így egy kosárba egy-két fajta lőszer menne. Ezeket a kosarakat felhúznák, emberek szétválogatnák és megtisztítanák a begyűjtött darabokat, majd azokat típus szerint hosszú acélcsövekben visszaküldenék a mélybe, méghozzá sakktáblaszerű, négyzethálós elrendezésben, ahol egyfajta lőszer egy négyzetbe kerülne.

Ezek után ha úgy döntenek, hogy egyik nap mondjuk csak gránátokat égetnének a platformokon, akkor elég lesz felhúzni az egyik gránátokkal teli csövet, amit így sokkal könnyebb lesz átszállítani a kemencés platformhoz. Ez sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint egyesével felrobbantgatni a lőszereket.

A tesztprojekt első szakasza a Lübecki-öbölben található lerakókat célozza meg, és júliustól szeptemberig tart majd. Nagyjából ötven tonna lőszer összeszedését tervezik, amit aztán a GEKA nevű, erre szakosodott cég a szárazföldön kialakított kamráiban robbant majd fel.

 

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.