Háború: Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország

Az orosz elnök szerint a Kína által nyilvánosságra hozott béketerv vethet véget a háborúnak.

2024. május 15., 12:38

Szerző:

Egyelőre nem tudni, hogy a háború eseményeit hogyan alakítja, de az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Oroszország tavaly novemberben tengeralattjáróról indított tesztet hajtott végre a rakétával, amely az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint akár hat nukleáris robbanófej hordozására is képes – írja a Privatbankar. A harcok továbbra folynak Harkiv megye Oroszországgal határos területein, és az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat – számol be a Portfolio. 

Kína 12 pontos terve vethet véget a háborúnak? 

Peking több mint egy éve terjesztett elő egy 12 pontos dolgozatot, amely a háború befejezésének általános elveit fogalmazta meg, de konkrétumokra nem tért ki. Akkoriban langyos fogadtatásban részesült Oroszországban és Ukrajnában is, miközben az Egyesült Államok szerint Kína béketeremtőnek mutatkozott be, de Oroszország „hamis narratíváját” tükrözi, és nem ítéli el invázióját. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt hónapban „ésszerű tervnek” nevezte a javaslatot, amelyet a nagy kínai civilizáció javasolt megvitatásra – írja a Reuters

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Peking az egyetlen, aki átfogóan megérti a konfliktus hátterét és globális geopolitikai jelentőségét, ezért támogatja a Kína által nyilvánosságra hozott béketervet. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, egy szerdai interjúban kifejtette támogatását Kína ukrajnai válság békés megoldására irányuló tervével kapcsolatban. Az interjút a Hszinhua hírügynökségnek adta. Az orosz elnök szerint hazája mindig is nyitott volt a konfliktus békés rendezésére. A kínai javaslatot és Hszi Csin-ping elnök által a múlt hónapban ismertetett alapelveket Putyin pozitívan értékelte. Megjegyezte, hogy ezek figyelembe veszik a konfliktus mögött álló okokat és globális geopolitikai folyamatokat – írja az Portfolio

Putyin Kínába látogat

Május 16-17-én tesz állami látogatást Kínában Vlagyimir Putyin orosz elnök, hivatali partnere, Hszi Csin-ping meghívására, ez lesz a hivatalba lépése utáni első külföldi útja – közölte kedden a Kreml. Putyin Pekingbe és Harbinba látogat majd el. Utóbbi városban részt vesz a nyolcadik orosz-kínai expó és a negyedik orosz-kínai régióközi együttműködési fórum megnyitó ünnepségén, valamint találkozik a Harbini Műszaki Egyetem diákjaival és tanáraival. A két elnök gálaesten fog megemlékezni a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról.

Az orosz államfő sajtószolgálata szerint Putyin és Hszi „részletesen megvitatja az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát”, valamint "meghatározza az orosz-kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit". A felek emellett véleménycserét folytatnak a legégetőbb nemzetközi kérdésekről. A Kreml szerint a megbeszéléseket követően az államfők közös nyilatkozatot tesznek közzé, a felek pedig több kétoldalú dokumentum aláírását tervezik. Putyin a tervek szerint találkozik majd Li Csiang miniszterelnökkel is, akivel a kereskedelmi, a gazdasági és a humanitárius szférában történő együttműködésről fog tárgyalni.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy Putyin útja válasz lesz Hszi első hivatalos látogatására, amely tavaly az elnöki eskütétele után Moszkvába vezetett. A diplomáciai protokoll szerint az állami látogatás státusza a legmagasabb a külföldi látogatások rangsorában. Putyin legutóbb tavaly októberben járt Pekingben, ahol az Egy övezet, egy út fórum fő vendége volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)