Orbán Viktor: nukleáris együttműködés jön Kínával

Nagy szükség volt a látogatásra a háború miatt is.

2024. május 10., 09:52

Szerző:

 

 

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping a nukleáris ipart érintő megállapodást kötött. A kormányfő szerint különösen nagy szükség volt a látogatásra, amikor a szomszédban háború zajlik– írja az Index. Magyarország hangja Európában magányos hang, Orbán Viktor szerint Európa a háború oldalán áll, de Magyarország kivétel, támogatják a kínai békekezdeményezést is.

Orbán Viktor köszönetet mondott azért, hogy létrejöhetett a két állam közötti befektetési együttműködési megállapodás. Nagy lehetőségként értékelte, hogy a Magyarország és Kína közötti együttműködést a nukleáris ipar teljes spektrumára ki tudják terjeszteni a jövőben. Hangsúlyozta: ez nem csupán gazdasági tény, hanem a bizalom kifejeződése is. A nukleáris ipar területén Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik – húzta alá. Több mint ötven éve vagyunk ebben az iparágban és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik – fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve: az a tervük, hogy a következő évtized elejére már 60-70 százalék között lesz Magyarországon a nukleáris energia aránya.

Tovább kell fejleszteni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök. Hozzátette, hogy fontos a politikai bizalom és megerősítik a kapcsolatot a politikai pártok között is. Kína folyamatosan támogatja majd Magyarország stratégiai céljait és mélyítik a kereskedelmi és pénzügyi együttműködést – írja a Porfolio. 

 

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, ami a béke felé mutat – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: így támogatjuk a Hszi Csi-ping által bemutatott kínai békekezdeményezést is.Ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren; a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás – tette hozzá Orbán Viktor, megerősítve: „fegyverszünet kell és béketárgyalások”.

A kormányfő kiemelte: Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, és annak mindig szilárd politikai alapjai voltak. Magyarország mindig is az egy Kína elvét vallotta, a kölcsönös tisztelet alapján álltak és baráti országként tekintettek Kínára – hangsúlyozta. Orbán Viktor rámutatott: húsz évvel ezelőtt még egy egyközpontú világrendben éltünk, most pedig egy többközpontúban, és ennek az új világrendnek az egyik tartóoszlopa a Kínai Népköztársaság, amely ma már meghatározó a világgazdasági és világpolitikai folyamatokban. 

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon – ismertette, kiemelve: a két állam közti kereskedelem értéke húsz év alatt 3 milliárdról 12 milliárd dollárra emelkedett, egy helyett hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül légijárattal Budapestről. A miniszterelnök köszönetet mondott a kínai államfőnek azért, hogy támogatják ezen technológiák Magyarországra hozatalát, külön kiemelve az elektromobilitás, a vasútipar és az IT-szektor területét.

Együttműködési megállapodást köt a köztévé és a China Media Group is 

„Kínában készült dokumentumfilmeket mutat be a köztévé a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója alkalmából. Erről írt alá együttműködési megállapodást az MTVA és a China Media Group” – közölte a hirado.hu. A részletezést azzal folytatták, hogy „közösen indította el Sen Haj- Hsziung a China Media Group elnöke és Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója annak a műsornak a magyarországi premierjét, amelyből a nézők megismerhetik a kínai elnök, Hszi-Csin Ping válogatásában a kínai kultúrkör bölcsességeit. Kína fellendülése más országoknak is a fejlődés lehetőségét nyújtja” – írja a 444.

(Kiemelt képünkön:  Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten, 2024. május 9-én. Fotó: Xie Huanchi / XINHUA / Xinhua via AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.