A műanyagot is lebontja a Csendes-óceán egyik gombafaja

Sokat segíthet a műanyag feldolgozásában egy gombafaj újonnan felfedezett tulajdonsága.

2024. június 12., 15:03

Szerző:

Az emberiség egyik legnagyobb modernkori problémáját oldhatja meg egy gombafaj, amely fontos szerepet játszhat a műanyag eltüntetésében – írta meg az Index.

Az újrahasznosítás és a környezetbarát megoldások alkalmazása egyre sürgetőbbé válik, hiszen a kutatók jóslatai beigazolódni látszanak: a globális felmelegedés felgyorsult, és ezért az emberiséget terheli a legnagyobb felelősség. Azon túl, hogy a szakemberek igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy gyökeres életmód-, illetve szemléletváltásra van szükség, folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek hatékonyabbá tehetik a hulladékfeldolgozást.

A legnagyobb problémát azok az anyagok okozzák, amelyek nem bomlanak le, ezek közül is kiemelt figyelmet érdemel a műanyag, amely a legnagyobb számban termelődik, hiszen szinte minden csomagolás ebből készül.

Az már korábban kiderült, hogy léteznek műanyagevő baktériumok, az elsőt 2016-ban egy japán hulladéktárolóban fedezték fel, ám ezek sem képesek a világ összes, műanyagból készült szemetét felfalni. Gombafajból pedig csupán négy létezik, amely képes elfogyasztani a műanyagot.

A holland Királyi Tengerkutató Intézet, a NIOZ tengerbiológusai azonban most nagy felfedezést tettek egy Csendes-óceánban élő gombafajjal kapcsolatban.

A műanyag feldolgozását gombák és baktériumok segíthetik elő

A Parengyodontium album néven ismert gombafaj a Csendes-óceán északi részén is megtalálható, amelyre akkor derült fény, amikor egy innen származó, úszó szeméthalomból vettek mintát a kutatók. A gombafajt laboratóriumi körülmények között továbbtenyésztették, és megfigyelték, hogy a szénizotópokkal dúsított speciális laboratóriumi műanyag komoly változásokon esett át a rajtuk tenyésző gombák hatására.

A természetben az UV-sugarak által károsodott műanyagok lebontásáért is ez a gombafaj tehető felelőssé, a szakemberek pedig irányított körülmények között azt is meg tudták figyelni, hogy a polietilén lebontása nem zajlik gyorsan: a gombák csak naponta 0,044 százalékát fogyasztották el a műanyag mennyiségének.

Annika Vaksmaa, a holland Királyi Tengerkutató Intézet munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a gombák a táplálkozásuk során ugyanannyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyi az emberi légzés velejárója.

„A méréseink azt mutatják, hogy a gomba nem igazán használja fel a polietilénből származó szenet. A Parengyodontium album által elfogyasztott polietilén túlnyomó részét a gomba szén-dioxidként bocsátja ki.”

A kutató azt is kiemelte, hogy a napfény elengedhetetlen a műanyag lebontásához, mert a gombák csak az ultraviola fény által már károsodott műanyagot képesek elfogyasztani. Ugyanakkor nem kizárt, hogy az óceán mélyén élhetnek egyéb gombafajok, amelyeknek nem szükséges a napfény hatása ehhez a folyamathoz.

A kutatók bizakodóak a felfedezésüket illetően, ugyanis a műanyagtermelés rövid és hosszú távon is hatalmas károkat okoz a bolygónak, és egyre nagyobb szerepet játszik az óceánok szennyezettségében is.

(Fotó: Pixabay)